Hlavní obsah

Djokovič se proti Federerovi snažil poučit z minulých zápasů

Srbský tenista Novak Djokovič si po páteční nečekaně snadné výhře nad světovou jedničkou Švýcarem Rogerem Federerem v semifinále Australian Open pochvaloval, jak dobře se poučil z chyb v minulých vzájemných zápasech. Dvaadvacetiletý rodák z Bělehradu se snažil zůstat klidný a pozitivně naladěný a hlavně to mu prý pomohlo podruhé v kariéře postoupit do grandslamového finále.

Článek

Nezastavitelný Federer padl v semifinále grandslamu po úchvatné šňůře deseti výher, 0:3 na sety naposledy prohrál s Brazilcem Gustavem Kuertenem při French Open 2004. Až čas ukáže, zda v pátek Djokovič dokázal na delší čas narušit jeho neochvějné kralování světovému tenisu.

Srbský mladík se s Federerem utkal posedmé v kariéře a porazil ho teprve podruhé. Loni ve finále US Open mu k úspěchu nestačilo ani sedm setbolů, klíčové chvíle zápasu ještě neunesl. Až v pátečním semifinále se poučil z chyb. "Zkusil jsem nebýt tolik nervózní. Snažil jsem si v hlavě udržet stále pozitivní myšlenky a v celém zápase nemít ve své hře tolik výkyvů, jako tomu bylo v našich předešlých utkáních," líčil Djokovič svoji taktiku.

Od stavu 3:5 v prvním setu začal na dvorci dominovat a drtil světovou jedničku přesnými a tvrdými údery. "Byl jsem trpělivější a nedovolil mu, aby byl agresivní a hrál svoji hru. Já jsem byl ten, kdo kontroloval zápas, a myslím, že jsem vyhrál zaslouženě," tvrdil Djokovič.

Djokovič: Žasnu, jak jsem se vyrovnal s tlakem

Na kurtu působil mnohem vyrovnanějším dojmem. "Žasnu, jakým způsobem jsem se vyrovnal s tlakem. V těch nejtěžších situacích jsem hrál svůj nejlepší tenis. Často jsem si také pomohl servisem, což byl pravděpodobně můj nejlepší úder," zářil srbský tenisový hrdina.

Páteční den považoval za největší ve své kariéře. "Jsou to neskutečné pocity porazit tak jednoznačně světovou jedničku, zřejmě jednoho z nejlepších sportovců všech dob. Roger byl v minulých letech v Austrálii tak úspěšný, diváci stáli za ním. Zapracoval jsem na sobě a teď se mi to splácí v ten pravý čas," liboval si Djokovič.

Federer přišel o možnost získat v Melbourne třetí titul za sebou a opět se přiblížit rekordu v počtu vyhraných grandslamových titulů. Američan Pete Sampras vyhrál turnaj velké čtyřky čtrnáctkrát, Federer dvanáctkrát. "Není vůbec snadné jet každý týden na turnaj s tím, že musíte vyhrát. Dostáváte se do společnosti špičkových hráčů, kteří jsou proti vám speciálně motivovaní a chtějí vás překvapit," uvedl Federer.

Podle Federera byl rozdíl v servisu

Přiznal, že v klíčových chvílích nečekaně selhal. "Novak dneska udělal víc důležitých balonů. Pro mě to bylo kolikrát trochu smolné, ale on hrál výborně," pochválila světová jednička soupeře. "Není ovšem žádných pochyb, že už jsem hrál v životě daleko lépe," pokračoval Federer.

Hlavní rozdíl byl podle něj v servisu. "Když Novak potřeboval, tak zaservíroval skvěle. Naopak já jsem nepodával způsobem, jakým jsem chtěl, možná už i v minulých zápasech," připustil Federer, jehož jistotu na servisu možná ovlivnila pauza před melbournským turnajem kvůli střevní viróze.

Také proto nepovažoval vyřazení v semifinále za velký neúspěch. "Samozřejmě, že tu určité zklamání je, na druhou stranu semifinále je stále docela pěkné. Z hlediska bojovnosti jsem do toho dal všechno, co jsem mohl. Vyhrál jsem mnohokrát, když jsem to sám od sebe ani nečekal. Dnešní večer je prostě jeden z těch, kdy jsem holt trochu zklamaný," dodal v pátek Federer, který v semifinále grandslamu naposledy prohrál na pařížské antuce v roce 2005.

Reklama

Související témata: