Hlavní obsah

Šarapovová poprvé v kariéře vyhrála Australian Open

Ruská tenistka Maria Šarapovová zakončila v sobotním finále svou spanilou jízdu letošním Australian Open. Pátá nasazená hráčka za hodinu a jednatřicet minut porazila Srbku Anu Ivanovičovou a k triumfu z Wimbledonu 2004 a US Open 2006 přidala svůj třetí grandslamový titul v kariéře. Šarapovová v průběhu celého Australian Open neztratila ani set.

Článek

Za mírnou favoritkou byla před zápasem považována Šarapovová, která ve čtvrtfinále nejprve vyřadila světovou jedničku Justine Heninovou, o kolo později pak nedala žádnou šanci třetí nasazené Jeleně Jankovičové ze Srbska. Bilance vzájemných zápasů dvacetileté Šarapovové se stejně starou Ivanovičovou přitom před sobotním finále hovořila vyrovnaně. Každá z tenistek si připsala dvě vítězství, z toho posledního se v listopadu loňského roku radovala na Turnaji mistryň v Madridu sibiřská rodačka.

Už začátek zápasu patřil dvacetileté Rusce. Ivanovičová sice nepůsobila tak nervózně jako při svém loňském premiérovém grandslamovém finále v Paříži, ale především při servisu soupeřky se nedokázala prosadit. Naopak ruská tenistka jí podání v páté hře vzala a následně se dostala do vedení 4:2.

Závěr první sady Šarapovová zvládla

Dvacetiletá Srbka první fiftýny na returnu uhrála v osmé hře a hned bývalou světovou jedničku zatlačila natolik, že ji přinutila riskovat druhý servis. Šarapovová udělala v gamu tři dvojchyby, Ivanovičová srovnala na 4:4 a vrátila se do hry o první set.

V těchto chvílích měla dokonce herně navrch, ale Šarapovová při svém dalším servisu otočila stav z 0:30 k vítězství a v následujícím gamu znovu získala podání soupeřky. Vzápětí set čistou hrou doservírovala k výhře 7:5.

Šarapovová působila jistějším dojmem i ve druhém setu. Ivanovičová sice zlepšila úspěšnost prvního podání, ale chybovala častěji než její soupeřka. Ztrátou vlastního servisu na to doplatila v sedmé hře druhé sady, když nejprve dvojchybou nabídla soupeřce brejkbol a pak pod tlakem z forhendu zahrála míč jen do sítě.

K výhře Šarapovovou inspirovala slavná Kingová

Maximálně koncentrovaná rodačka ze Sibiře od té chvíle pevně držela otěže zápasu v rukou. Při dalším podání soupeřky se za stavu 5:3 a 40:0 dostala ke třem mečbolům, a i když při prvních dvou poslala míče do autu, třetí už proměnila. Utkání zakončil nepovedený prohoz dvacetileté Srbky.

Šarapovová dosáhla na melbournský triumf rok poté, co ve finále prvního grandslamového turnaje v sezóně podlehla 2:6 a 1:6 Sereně Williamsové. Navíc po sezóně, v níž ji pronásledovala zranění, jež zapříčinily její propad na žebříčku. "Je to prostě neuvěřitelné. Kdyby mi někdo v půlce minulého roku řekl, že tu budu stát před vámi s touhle trofejí, řekla bych mu: 'Zapomeňte na to'," uvedla po vítězství Šarapovová, jež se neubránila slzám dojetí.

K výhře ji podle jejích slov inspirovala i dvanáctinásobná vítězka grandslamových turnajů Billie Jean Kingová, jež jí před finále poslala SMS zprávu s textem "šampióni využívají své šance a tlak je privilegium". "Všichni rádi využíváme své šance a jsem šťastná, že mně se to dnes povedlo," uvedla Ruska, jež na cestě k titulu porazila tři nejlepší hráčky aktuálního světového žebříčku.

Ivanovičová se snažila k prohře stavět statečně

Šarapovová svůj triumf věnovala dvěma matkám - matce svého kouče Michaela Joyce, jež loni zemřela, a své vlastní, která v den finále slavila narozeniny. "Za tenhle tučný šek ti koupím spoustu růží," vzkázala Jeleně Šarapovové její dcera, jejíž konto se výhrou rozrostlo o 1 207 790 amerických dolarů. "Loni jsem na její narozeniny prohrála a letos jsem slíbila, že jí to vynahradím. A to se mi povedlo," radovala se bývalá světová jednička.

Její srbská soupeřka se přes počáteční zklamání snažila k druhé prohře ve finále grandslamu stavět statečně. "Samozřejmě to bolí, ale je to zase další zkušenost, ze které se můžu poučit. Jsem stále mladá a mám spoustu grandslamových finále ještě před sebou," řekla sebevědomě dvacetiletá Ivanovičová.

Ve finále mužské dvouhry se v neděli utkají třetí nasazený Novak Djokovič ze Srbska proti velkému překvapení letošního Australian Open Jo-Wilfriedu Tsongovi. Utkání začíná v 9:30 středoevropského času.

Ženy:
Dvouhra - finále:
Šarapovová (5-Rus.) - Ivanovičová (4-Srb.) 7:5, 6:3.

Reklama

Související témata: