Hlavní obsah

Štěpánek: Už žádnou baráž, chceme dojít co nejdál

Marek BurkertSport.czPrávo

Obezřetný je před utkání Davis Cupu s Belgií český tenista Radek Štěpánek. Reprezentační dvojka nabádá k obezřetnosti a v rozhovoru pro deník Právo říká: „V Davis cupu se nedá podcenit nikdo. Rozdíly jsou minimální a rozhoduje se jen na dvorci.“

Článek

Po dlouhé době se před 1. kolem Davis cupu nahlas mluví o lehčím losu. Nesvádí to k podcenění Belgičanů?

V Davis cupu se nedá podcenit nikdo. Rozdíly jsou minimální a rozhoduje se jen na dvorci.

S belgickou jedničkou Olivierem Rochusem máte bilanci 1:2 na zápasy. Je to varování?

V týmové soutěži jde statistika stranou. Má sice cenné údaje, ale ty na kurtu nerozhodují. Musíme makat, jako bychom hráli proti nejlepšímu týmu. Prostě už žádnou baráž, chceme dojít soutěží co nejdál. A vykročit co nejlíp. Mám dohodu o startu v národním týmu na celý rok, tak si to chci vychutnat.

Hraje se opět na povrchu taraflex. Je to nástroj, který otupí belgickou sílu?

Když jsem přišel na kurt, tak jsem hned ožil. Okamžitě jsem si vzpomněl na baráž se Švýcary. Víme, co od toho povrchu čekat. Teď jen ať se hala naplní fanoušky a hurá na Belgii!

Jak byste popsal hru Belgičanů?

Rochus hraje skvěle od základní čáry, má výborný bekhend. Největší slabinou vzhledem k jeho výšce (165 cm) by měl být servis. Vliegen vyhrál minulý týden turnaj, takže asi formu má.

Jak se vám hraje proti takovým mrňousům, jako je Rochus?

Když hrál někdo proti Changovi, tak se taky neohlížel na to, že je to prcek, ale měl co dělat, aby mu stačil. Malí hráči jsou ale obecně odkázáni na to mydlit to ze základní čáry.

Na ostravský kurt půjdete jako favorit, vyhovuje vám to?

Než začne zápas, tak je to vždycky 50 na 50.

Varianta, že se objevíte ve čtyřhře s Berdychem, pořád platí?

Kapitán říkal, že to bude buď Berdych, Štěpánek, nebo Dlouhý, Vízner. Musíme se o tom pobavit. Uvidíme, jaký bude stav po pátku.

Na začátku roku jste v Austrálii chytil slušnou formu, jenže v úvodním grandslamu sezóny jste prohrál už v 1. kole. Berete Davis cup jako možnost spravit si náladu?

Tady nejde o moji náladu, jsme v Ostravě jako tým. Melbourne se mi nepovedlo podle představ, ale to je historie, už na to nemyslím.

Po návratu z Austrálie jste měl problémy se zády. Jak to s vámi vypadá teď?

To byla chvilková věc. Ne moc vážná, spíš nafouklá. Po cestě z Austrálie jsem si šel zacvičit, abych nebyl rozlámaný. Jenže mi ruplo mezi lopatkou a krkem a nemohl jsem se hnout. Ale během dne a půl, kdy jsem byl za fyzioterapeutem Pavlem Kolářem, to odeznělo. Jsem naprosto v pořádku.

Je to pro vás výjimečná událost nastoupit před českými fanoušky?

Samozřejmě, ale naše příprava se zase tak neliší. Jíme, trénujeme, chodíme na masáže, spíme. Člověk se snaží šetřit energii, jak může. A odreagování? S klukama je sranda celý den.

Proti Švýcarům jste vyrukoval v tričku v barevné kombinaci české vlajky, na sobě teď máte obdobně vyvedenou teplákovou soupravu. Nechal jste si ještě něco na pátek?

To víte, že mám překvapení. A na další kola se uvidí.

Když jsme u reprezentace, co olympiáda?

V Aténách jsem nebyl, takže bych do Pekingu jel rád a popral se o nějakou placku. Ale to je daleko.

Reklama