Hlavní obsah

Českým baseballistům utekla olympiáda o jediné místo

PRAHA

Nečekaně blízko k účasti na příští olympiádě za rok v Aténách měli čeští baseballisté. O jediné místo jim mimořádná příležitost o víkendu nakonec unikla. Na úkor českého, takřka ryze amatérského výběru, postoupili Nizozemci a Italové.

Foto: koláž Novinky s použitím internetu

DEFAULT TITLE

Článek

"Rozhodly zkušenosti, je v tom i psychika. Ještě nikdy jsme tyhle dva celky neporazili, na tom musíme zapracovat, ale jinak jsem docela spokojen. Dobře hráli Baroch, Kočí, v zámoří studující Pacas či Břeň," hodnotí Rick Jacques, americký kouč českého výběru, jehož část tvoří studenti. Další hráči si brali dovolenou, aby v Nizozemsku absolvovali klíčové akce roku.

Na ME byl český tým šestý. Ve čtvrtfinále podlehl Španělům. Mezi čtyři postupující na MS se nevešel, na šestičlennou olympijskou kvalifikaci to ale stačilo. "A třetí příčka v ní je pro nás historickým výsledkem, byl to přitom nejspravedlivější turnaj. Každý hrál s každým," podotýká šéf domácí baseballové asociace Petr Ditrich.

Olympiáda by přitáhla sponzory

S Nizozemci prohrál tým ČR 4:6, s Italy v klíčovém střetu utrpěl výprask 1:11. "Rozdíl není v dovednostech, ale v sebevědomí, to oni mají z mistrovství světa i olympiády větší," míní Ditrich. Start na OH by z baseballu u nás učinil sledovanější sport. Získal by víc peněz. "Určitě přes 10 miliónů z různých zdrojů. Musíme ale dál pracovat, za dva roky pořádáme další mistrovství Evropy," říká Ditrich.

Tři města, kde se bude hrát, vzejdou z šestice Praha, Brno, Olomouc, Ostrava, Choceň a Blansko. Měl by u toho být i Jacques. "Teď chci dovést do finále české ligy Techniku Brno, pak se uvidí," dodává neurčitě kouč.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík