Hlavní obsah

Čeští tenisté se před Rusy neklepou, statistika je proti

PRAHA

Šest let trvalo českým tenistům, než se v Davis cupu prodrali do čtvrtfinále. S ostravskou výhrou nad Belgičany se v plánech počítalo, avšak prubířským kamenem bude až dubnová čtvrtfinálová cesta do Moskvy. Tomáš Berdych a Radek Štěpánek se tam postaví proti dvěma borcům světové desítky.

Článek

Nikolaj Davyděnko (4. v žebříčku ATP), Michail Južnyj (8.), stejná dvojice už jednou českému tenisu udělala čáru přes rozpočet. V Ostravě 2003 oba v pětisetových bitvách udolali Štěpánka a poslali Čechy do baráže.

Reprezentace však po několika sezónách disponuje vyrovnanou dvojicí singlistů a dělá si zase velké ambice. „Když mohli být ve finále v roce 2005 Slováci v sestavě s Hrbatým a Beckem, proč by se našim klukům nemohl povést velký výsledek,“ říká nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Český optimismus ovšem krotí mnoho faktorů

1. Povrch: Rusové zřejmě zvolí antuku. Na ní se cítí jako doma hlavně Davyděnko, ale nehrající kapitán Šamil Tarpiščev může na pomalý kurt poslat s klidným srdcem i Igora Andrejeva nebo Dmitrije Tursunova.

2. Prostředí: Do Malé arény v Lužnikách se vejde 6 tisíc lidí. „Tak bouřlivá kulisa, jaká by byla v Bělehradě, nás ale nečeká,“ tvrdí Navrátil.

3. Vzájemná bilance: Hlavně Berdych na Rusy vůbec neumí. S Davyděnkem ze šesti zápasů neuspěl ani jednou. Navíc Rusové doma nepoznali v Davis cupu porážku od roku 1995. Loni byli ve finále, předloni salátovou mísu vyhráli.

Kapitán se však moskevského kotle nebojí. „V tradičním prostředí Českého domu s českým jídlem se tam jistě budeme cítit dobře,“ soudí Navrátil. „Vyhrát se tam dá. Máme skvělý tým.“

Češi proti ruským hvězdám:
Berdych vs. Davyděnko0:6
Berdych vs. Južnyj2:4
Štěpánek vs. Davyděnko4:3
Štěpánek vs. Južnyj2:2

Reklama

Související témata: