Hlavní obsah

Tenistka Vaidišová nebude reprezentovat ve Fed Cupu

PRAHA

Česká tenisová hráčka číslo jedna Nicole Vaidišová se rozhodla přerušit své účinkování ve Fed Cupu. Osmnáctiletá tenistka své rozhodnutí zdůvodnila tím, že by se chtěla zaměřit na vylepšení svého postavení ve světovém žebříčku WTA, kde jí momentálně patří šestnácté místo. Ve středu o tom informoval deník Sport.

Článek

O rozhodnutí české hráčky se Sport dozvěděl od jejího agenta Oliviera van Lindonka z agentury IMG. „Nicole vždy byla pyšná na to, že reprezentuje Českou republiku. V kariéře ale došla do situace, kdy si chce zlepšit žebříčkové postavení a udělat další krok vpřed. Pro Nicole to bylo velmi těžké rozhodnutí,“ sdělil.

Vítězka šesti titulů na okruhu WTA byla vloni v květnu již na sedmé příčce. Poté ale z elitní desítky vypadla kvůli mononukleóze. Ze stejného důvodu svěřenkyně Aleše Kodata nenastoupila ani v barážovém fedcupovém utkání ve Španělsku, kde český tým prohrál 1:4.

Pála: Rozhodnutí se dá pochopit

Před dvěma týdny pomohla Vaidišová stejně jako v loňském roce k postupu přes Slovensko, ale ve výběru nehrajícího kapitána Petra Pály bude v boji o elitní účast znovu chybět. Český tým čeká souboj s Izraelem na jeho půdě 26. a 27. dubna.

"Tým je velice oslaben. Myslím, že si to chtěla v klidu rozmyslet. Dá se to pochopit, je šestnáctá na světě, a to určitě neodpovídá jejím možnostem," uznal Pála s tím, že věří, že se Vaidišová v dohledné době do týmu vrátí.

Těžkou roli bude mít i v Izraeli, kde ho čeká silný tým v čele se sedmnáctou hráčkou světa Šahar Peerovou. "Šance stále vidím jako vyrovnané. Pořád si myslím, že máme lepší tenistky, než je jejich druhá hráčka Obzilerová, a silný debl," hodnotil vyhlídky svého týmu Pála, jehož hlavním úkolem bude nyní najít druhou singlistku k nové týmové jedničce Šafářové.

Ta proti Slovensku nehrála kvůli zranění hýžďového svalu, ale Pála věří, že se do zápasu s Izraelem dá dohromady. "Její zranění se vyvíjí dobře. Pokud bude v ideální formě, bude to velmi vyrovnané utkání," dodal Pála.

Na olympiádě startovat bude

Odchod Vaidišové ale není definitivní. Do týmu se pravděpodobně opět vrátí. Otázkou zůstává kdy. „Je otevřená tomu, že bude v budoucnosti znovu Fed Cup hrát, ale v této chvíli jsou pro ni prioritou jiné cíle,“ uvedl agent.

Loňská semifinalistka z Australian Open bude Českou republiku reprezentovat alespoň na olympijských hrách v Pekingu. „Na olympiádu se velmi těší,“ stálo v prohlášení agentury. V Číně by mohla Vaidišová kromě dvouhry nastoupit i v deblu společně s Květou Peschkeovou.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík