Hlavní obsah

Peerová hraje jako první Izraelka v oblasti Perského zálivu

Ačkoli na turnaji v katarském Dauhá startují bývalé světové jedničky Venus Williamsová a Maria Šarapovová či dvojka současného žebříčku Světlana Kuzněcovová, největší pozornost zřejmě poutá přítomnost Šahar Peerové. Dvacetiletá tenistka je totiž první hráčkou z Izraele, která startuje na turnaji WTA v oblasti Perského zálivu.

Článek

Start Peerové je považován za neobvyklou událost, neboť napjaté vztahy Izraele s jeho muslimskými sousedy se většinou projevují v neúčasti sportovců ze židovského státu na akcích v arabských zemích. Sama Peerová nemohla v minulých letech hrát v Kataru i proto, že byla příslušnicí izraelské armády a měla tedy přísnější režim.

Její služba skončila a 17. hráčka světa toho využila k účasti na lukrativním turnaji v Dauhá. "Mluvila jsem s odpovědnými lidmi v Izraeli o tom, zda tu mohu startovat, a jejich odpověď byla pozitivní," uvedla Peerová v pondělí po utkání prvního kola, v němž vyřadila Slovinku Andreju Klepačovou.

"Když jsem sem přijela, nevěděla jsem, co můžu čekat. Šlo ale spíš o to, že jsem tu startovala poprvé. Všechno ale bylo hodně příjemné a dostalo se mi vřelého přivítání," uvedla loňská čtvrtfinalistka grandslamových turnajů Australian Open a US Open a vítězka Prague Open 2006.

Peerová: Na kurtě na politiku nemyslíte

O tom, že její start má i symbolický význam, příliš nepřemýšlí. "Když jdete na kurt, nemyslíte na politiku, prostě chcete hrát tenis," uvedla hráčka, na niž český fedcupový tým narazí koncem dubna v boji o postup mezi elitu.

"Neměla jsem tu s ničím nejmenší problém. Jsme přece všichni lidé a je jedno, jestli jste žid, muslim nebo křesťan," tvrdila rodačka z Jeruzaléma, která v Dauhá plní roli dvanácté nasazené. "Mám pocit, že je to tu ještě hezčí než na některých jiných turnajích. Nepřijela jsem sem kvůli politice, ale pokud moje přítomnost může čemukoli pomoct, budu jen ráda," dodala Peerová.

V březnu se v jejích stopách vydají krajané Jonathan Erlich a Andy Ram, kteří se mají představit na turnaji v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.

Reklama

Související témata: