Hlavní obsah

Dementěvová vyhrála v Dubaji, Stachovskij triumfoval v Záhřebu

ZÁHŘEB

Dvaadvacetiletý ukrajinský tenista Sergej Stachovskij proměnil svou první účast ve finále turnaje ATP v kariéře v premiérový titul. V Záhřebu v sobotu hráč, který se do hlavní soutěže dostal až po odhlášení Francouze Michaela Llodry, zakončil senzační tažení pavoukem finálovou výhrou 7:5 a 6:4 nad nejvýše nasazeným Chorvatem Ivanem Ljubičičem. Ruská tenistka Jelena Dementěvová získala v Dubaji devátý titul v kariéře a vyrovnala se tím své sobotní soupeřce Světlaně Kuzněcovové.

Článek

Tenista z 209. místa světového žebříčku se stal teprve čtvrtým "lucky loserem" v historii, kterému se podařilo na turnaji okruhu ATP triumfovat. Dosavadním maximem rodáka z Kyjeva byl postup do čtvrtfinále v Miláně v roce 2005.

Stachovského k vítězství nad 25. tenistou světového žebříčku dovedly brejkboly využité v pravou chvíli. V první sadě sebral Ljubičičovi, který nastoupil na domácí půdě ke třetímu finále za sebou, podání za stavu 5:5 a ve druhém setu svůj kousek zopakoval za stavu 4:4.

Ukrajinský tenista, jenž triumfem vydělal 59.100 dolarů, původně neměl na turnaji vůbec startovat. Stachovskij neuspěl v kvalifikaci a do hlavní soutěže se dostal až poté, co po zisku titulu v Rotterdamu odstoupil Llodra.

Dementěvová slaví v Dubaji

Z devíti vzájemných zápasů vyhrála Dementěvová počtvrté a částečně odčinila prohru z nejdůležitějšího duelu, finále US Open z roku 2004. Tehdy Kuzněcovová získala svůj dosud jediný grandslamový titul, na který její dnešní přemožitelka stále čeká.

"Hrála jsem v Dubaji poprvé a hned se mi tak dařilo. Po prohraném prvním setu jsem hlavně chtěla udržet si pozitivní myšlení a koncentrovat se na každý míček. A ono to vyšlo," libovala si šestadvacetiletá vítězka.

Ve finále čtyřhry slavily svůj druhý letošní triumf Cara Blacková s Liezel Huberovou, které porazily čínský pár Jen C', Čeng Ťie.

Prvním finalistou v Memphisu je Darcis

Belgičan Steve Darcis se stal prvním finalistou tenisového turnaje v Memphisu. V semifinále v sobotu udolal ve třech setech švédského veterána Jonase Björkmana a v souboji o titul se může utkat s Radkem Štěpánkem, kterého zápas proti Robinu Söderlingovi teprve čeká. Český tenista před měsícem Darcise porazil 3:0 na sety v utkání prvního kola Světové skupiny Davisova poháru.

Třiadvacetiletý Darcis si zahraje finále turnaje ATP teprve podruhé v kariéře. To první pro něj loni v nizozemském Amersfoortu dopadlo úspěšně, když porazil Rakušana Wernera Eschauera.

DUBAJ:
Dvouhra - finále:
Dementěvová (8-Rus.) - Kuzněcovová (2-Rus.) 4:6, 6:3, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Jen C', Čeng Ťie (Čína) 7:5, 6:2.
ZÁHŘEB:
Dvouhra - finále:
Stachovskij (Ukr.) - Ljubičič (1-Chorv.) 7:5, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Hanley, Kerr (1-Austr.) - Kas, Wassen (2-Něm./Niz.) 6:3, 3:6, 10:8.
MEMPHIS:
Dvouhra - semifinále:
Darcis (Belg.) - Björkman (Švéd.) 4:6, 6:1, 6:4.

Reklama

Související témata: