Hlavní obsah

Tenisové Prague Open zvýší dotaci a láká větší konkurenci

Jirka G. NovákSport.cz

S vyšší dotací a smělými cíli vyhlížejí organizátoři další ročník tenisového turnaje ECM Prague Open. Na pražské Štvanici proběhne v termínu od 28. dubna do 4. května už počtvrté "minigrandslam" - turnaj ženského okruhu WTA a mužský ATP Challenger.

Článek

Letos dotace ECM Prague Open povyrostla na 220 tisíc dolarů a zůstává tak největším turnajem na území České republiky. Navíc každým následujícím rokem by se měla dotace ještě zvyšovat. Marketingová společnost Damm Sport Agency se totiž jako pořadatel akce dohodla s hlavním partnerem, developerskou skupinou ECM, na pokračující spolupráci až do roku 2013.

"A dohodli jsme se na tom, že každý rok se bude dotace turnaje zvyšovat," prozradila Kateřina Hainzová, manažerka společnosti ECM. Ta kromě tenisu podporuje i handicapované sportovce nebo děti v kojeneckém ústavu. Příští rok tak bude mít jen samotná ženská část turnaje dotaci ve výši 225 tisíc dolarů, což je více než celková dotace letošní akce. Challenger bude mít pak dvojnásobnou dotaci ve výši 150 tisíc dolarů, což je v této kategorii maximum. Navíc se změní termín, Prague Open se od příštího roku posune až na červenec.

Peerová proti Češkám ve Fed Cupu i v Praze

Letos se hraje jen o týden dříve než v předchozím roce, což by mělo být pro Prahu výhodnější. "V původním termínu nám konkuroval turnaj v Berlíně s dotací 1,3 miliónu dolarů, který přilákal drtivou většinu světové špičky. Teď proti nim stojí jen podnik v Maroku, takže je reálný předpoklad, že se v Praze sejde výborná konkurence," slibuje šéf organizačního výboru Vladimír Houdek.

Zájem o start v Praze už projevila osmnáctka světového žebříčku Šahar Peerová z Izraele, jež bude zřejmě nasazenou jedničkou turnaje. Start dvacetileté hráčky bude pikantní v tom, že o několik dní dříve nastoupí ve fedcupové baráži proti českému týmu. Hrát by měla i Klára Zakopalová, organizátoři jednali i s Nicole Vaidišovou, jenž však momentálně nehraje ze zdravotních důvodů. Oslovena byla dokonce i Monica Selešová, zprávy o jejím návratu na kurty se však ukázaly jako liché.

V exhibici Muster proti Dosedělovi

Tradiční součástí Prague Open bude i exhibice bývalých světových hráčů. "Naším snem je McEnroe, jenže v té době už hraje veteránský turnaj. Mezi vytipovanými jmény figuroval i Borg, ale s ním to nevyšlo. Snad v příštích letech. Nakonec jsme se rozhodli pro Thomase Mustera," prozradil ředitel turnaje Vladislav Šavrda. Muster před dvaceti lety vyhrál v Praze tehdejší Czechoslovak Open a jeho soupeřem bude Ctislav Doseděl, pro změnu první vítěz turnaje pod názvem ECM Cup v roce 2001.

Turnaj na Štvanici bude také provázet řada doprovodných akcí pro návštěvníky. Vstupenky by pak měly být k dispozici v cenách sto korun během týdne a za 150 korun na závěrečné víkendové zápasy.

Reklama