Hlavní obsah

Damm s Víznerem si finále čtyřhry v Miami nezahrají

Deblistům Martinu Dammovi a Pavlu Víznerovi proklouzla na turnaji v Miami mezi prsty třetí letošní společná finálová účast. Ve čtvrtečním semifinále proti indicko-bahamské dvojici Maheš Bhúpathí, Mark Knowles přitom měli zkušení Češi v supertie-breaku za stavu 9:6 tři mečboly.

Článek

Soupeři českých tenistů však v dramatické koncovce vyhráli pět míčků za sebou a do souboje o titul postoupili na Floridě oni.

Naopak již jen jednu výhra dělí od obhajoby titulu v Miami Serenu Williamsovou. Bývalá americká světová jednička postoupila na Floridě pošesté v kariéře do finále díky dnešnímu vítězství nad Světlanou Kuzněcovovou, kterou zdolala po dvou a tři čtvrtě hodině 3:6, 7:5 a 6:3. Zároveň pomstila svou starší sestru Venus, kterou Ruska vyřadila o kolo dříve.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Srbka Jelena Jankovičová a Ruska Vera Zvonarevová.

Roddick po jedenácti porážkách vyřadil Federera

Světový tenista číslo jedna Roger Federer se ani na turnaji v Miami nedočká své letošní první účasti ve finále. Šestadvacetiletý Švýcar ve čtvrtečním čtvrtfinále podlehl 6:7, 6:4 a 3:6 Andymu Roddickovi, s nímž přitom vyhrál předchozích jedenáct duelů.

Federer tak prožívá nejhorší start do sezóny od roku 2000 a svými výsledky potvrzuje hlasy, že se možná blíží konec jeho suverénního panování na okruhu ATP. "Jsem zklamaný, že jsem se nedostal do finále. Myslím, že svými výkony bych tam patřil," uvedl slavný Švýcar, jehož formu na začátku roku ovlivnila prodělaná mononukleóza.

Pětadvacetiletý Roddick předváděl svůj nejlepší tenis především v závěru utkání. Ve třetím setu sice prohrával za stavu 3:3 při vlastním podání 0:30, dokázal však získat následujících jedenáct míčků, z toho pět díky nevynuceným chybám soupeře, jenž dvakrát trefil balónek rámem rakety.

"Už jsem na to měl nárok. V zápasech proti mě nechyboval v klíčových momentech snad šest let. Takže teorie pravděpodobnosti byla na mé straně," poznamenal s nadsázkou Roddick, jenž porazil Federera téměř po pěti letech a snížil skóre vzájemných zápasů na 2:15. Ve čtvrtek mu k tomu stačilo za stavu 4:3 ve třetím setu proměnit první a zároveň jediný brejkbol v utkání.

O postup do finále se Američan utká se čtvrtým nasazeným Nikolajem Davyděnkem z Ruska, jenž ztratil ve čtvrtfinálovém duelu se Srbem Jankem Tipsaravičem pouze tři gamy.

V pátek bude o postup do zápasu o titul usilovat také poslední český zástupce Tomáš Berdych, jenž se postaví světové dvojce Rafaelu Nadalovi ve 20:00 SELČ.

Obě finalistky už zná ženská dvouhra. Obhájkyni Serenu Williamsovou, jež bude bojovat o páté vítězství v Miami, vyzve Srbka Jelena Jankovičová. Čtvrtá nasazená hráčka porazila ve čtvrtečním semifinále 6:1 a 6:4 Rusku Veru Zvonarevovou.

MIAMI
Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Roddick (6-USA) - Federer (1-Švýc.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:3, Davyděnko (4-Rus.) - Tipsarevič (Srb.) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - semifinále:
Bhúpathí, Knowles (4-Indie/Bah.) - Damm, Vízner (6-ČR) 7:6 (7:5), 4:6, 11:9.
Ženy
Dvouhra - semifinále:
Jankovičová (4-Srb.) - Zvonarevová (19-Rus.) 6:1, 6:4, S. Williamsová (8-USA) - Kuzněcovová (3-Rus.) 3:6, 7:5, 6:3.

Reklama