Hlavní obsah

Ruská hrozba: Davyděnko, antuka a také šílený provoz

PRAHA

Na etapy se schází český tenisový tým před čtvrtfinále Davis cupu. Deblisté Lukáš Dlouhý a Pavel Vízner do Moskvy odlétli v neděli dopoledne, v cíli své mise se měli potkat s Radkem Štěpánkem, jenž do Ruska cestoval z USA. A až v pondělí ráno za zbytkem družstva vyrazil z Prahy Tomáš Berdych v doprovodu nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila.

Článek

Po šesti letech přešli Češi první kolo nejstarší týmové tenisové soutěže světa. V Moskvě budou chtít od pátku do neděle přehrát i Rusy, kteří v posledních dvou letech byli ve finále Davis cupu a na domácím kurtu neprohráli zápas od prosince 1995. „Když to dobře rozehrajeme, tak ale není nemožné je porazit,“ říká odhodlaně Vízner.

Optimisticky ho naladila Berdychova forma z turnaje v Miami, kde česká jednička došla až do semifinále, ale i stabilní Štěpánkova výkonnost v posledním měsíci. „Berďa v Americe porazil Tursunova i Andrejeva, to si Rusové budou pamatovat,“ připomíná Dlouhý.

Předpokládanými singlisty soupeře však jsou Nikolaj Davyděnko a Michail Južnyj. Davyděnko hrál včera v Miami dokonce finále proti Španělu Nadalovi, zatímco Južnyj tam na sebe upozornil hlavně tím, že se v zápase se Španělem Almagrem třikrát praštil raketou do hlavy, až mu tekla krev. „Tomášovi se hlavně na Davyděnka vůbec nedařilo, tak by tu bilanci mohl začít obracet zrovna v Moskvě,“ přeje si Dlouhý.

Jídlo a pití v Českém domě

Pořadatelé nachystali na Čechy do Lužnik pomaloučkou antuku. „Oni jsou pověstní, že ji dělají navíc hodně špatnou. Problémy tam měli Američané i Francouzi,“ obává se Vízner. „Ale zase to bude stejné pro všechny,“ odhání chmury Vízner.

Na další ruské nástrahy se tenisté připravili dobře. Maximální prevencí. Rádi by se vyhnuli tomu, čím prošel Němec Tommy Haas, kterého před rozhodující semifinálovou dvouhrou loni v září záhadně zdeptaly střevní potíže. „Takže bydlíme v Českém domě, kde budeme mít absolutní kontrolu nad jídlem a pitím,“ říká Vladimír Šafařík z agentury Česká sportovní, která se o daviscupové reprezentanty stará. V únorovém prvním kole DC v Moskvě zase náhle onemocněl srbský lídr Novak Djokovič. „Bavili jsme se se Srby, co za tím bylo a oni tvrdili, že si epidemii přivezli s sebou, takže žádná záhada,“ vysvětluje Vízner.

A co české tenisty ještě straší? „Ten šílený moskevský provoz,“ ušklíbá se Vízner. „Pořadatelé nám sdělili, že z hotelu do haly může sedmikilometrová cesta trvat půl hodiny, ale taky dvě,“ oklepe se Šafařík. „Každopádně tohle je nejdražší a nejsložitější daviscupový výjezd, co pamatuji.“

Reklama