Hlavní obsah

Berdych: Davyděnkův triumf v Miami? Davis Cup není o jednom hráči

PRAHA

Úspěšné tažení v Miami, posledním turnaji před čtvrtfinálovým duelem proti Rusku, má za sebou česká daviscupová jednička Tomáš Berdych. Jeho cesta skončila až v semifinále. V pondělí se devátý hráč světa připojil k týmu, který trénuje na moskevské antuce. Právě antuka není Berdychovým nejoblíbenějším povrchem. „Nebude to nic jednoduchého, ale podmínky budou pro všechny stejné,“ řekl Berdych.

Článek

Na posledním turnaji před Davis Cupem, v Miami, jste se dostal až do semifinále. Je to vzpruha před duelem v Moskvě?

Ten výsledek mě potěšil. Je to výsledek toho, co dělám. Že tomu dávám všechno, snažím se, aby byly výsledky lepší a lepší. Sezóna se teprve rozjíždí.

V semifinále vás vyřadil Nadal. Proč se vám nepodařilo přes něj přejít?

První set byl hodně vyrovnaný. Byla škoda, že jsem ho nedotáhl do vítězného konce. Musím říct, že po dlouhé době jsem na něj fyzicky nestačil. A když proti němu nejste fit, nejde proti němu hrát. Proto ten druhý set vypadal tak, jak vypadal.

Celý turnaj vyhrál další váš soupeř z ruského týmu, Nikolaj Davyděnko. On na Nadala recept našel...

Je to pro něj skvělý výsledek. Hrál těžké zápasy, v nichž se jeho forma stupňovala. Vítězství si zasloužil. Ve finále hrál opravdu výborně. Ale nebojím se ho. Přeci jenom on tam byl až do neděle. Než se dostane do Moskvy, než si zvykne na antuku, bude to chvíli trvat. Po vítězství není lehké se koncentrovat.

Jaké jsou jeho největší přednosti?

Na dvorci se výborně pohybuje. Zahrát proti němu vítězný míč je proto hrozně těžké. Má takovou strojovou hru, míčky sází k základní čáře. To si může dovolit právě kvůli svému pohybu. Hraje agresivně a nemá moc slabin. Z jeho úderů je nejslabší asi servis, ale zase má vysoké procento prvních podání. Vyhrál těžký turnaj. Ale Davis Cup není o jednom hráči, je to týmová soutěž. Se Švýcary jsme se o tom přesvědčili.

Rusové si na vás nachystali antuku. Bude pro vás těžké se přeorientovat z tvrdých povrchů na pomalý?

Nebude to nic jednoduchého. Člověk jde navíc zase do haly, ale podmínky budou pro všechny stejné. Oba týmy si na to budou muset zvyknout.

Hrál jste někdy v Rusku?

Jednou jsem tam byl na turnaji. Ale byl jsem tam asi jenom dva dny, brzy jsem vypadl. Nebyl to pro mě moc dobrý zážitek. Atmosféra v hale byla pochmurná. Nikdy předtím ani potom jsem tam nebyl. Davis Cup bude ale jiný, budu tam s týmem. Strach z prostředí určitě nemám.

Rusové v domácím prostředí od roku 1995 neprohráli. To je trochu mrazivá bilance...

Každá série musí jednou skončit. Byl bych rád, kdybychom byli u toho, až se to stane. Není nereálné, že se to povede.

Už v pondělí od 16:00 vás čeká první trénink. Nebojíte se únavy?

Každý člověk snáší cestování časovými pásmy jinak. Já si zvykám dobře, ale když jedu do Ameriky, tak je to pro mě lepší než naopak. Do pátku je času dost. Pro mě to nebude problém. Tělo si řekne samo, co potřebuje. Musím spíš naladit formu než trénovat.

Znáte ruské hráče z okruhu ATP? Bavíte se spolu?

Andrejev s Tursunovem jsou pohodáři. S nimi je sranda. S Tursunovem jsem hrál i čtyřhru. Ti další jsou trochu rozdílné povahy, než jaké mi vyhovují.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články