Hlavní obsah

Nehrající kapitáni očekávají mezi Ruskem a ČR vyrovnaný zápas

MOSKVA

Nehrající kapitáni Jaroslav Navrátil a Šamil Tarpiščev očekávají, že nadcházející čtvrtfinále Davisova poháru v Moskvě mezi Ruskem a Českou republikou skončí těsným rozdílem. Tarpiščev na úterní tiskové konferenci řekl, že šance obou týmů jsou vyrovnané. Jeho český protějšek s tím v podstatě souhlasil, poznamenal pouze, že Rusové mají papírově silnější hráče zvyklé na hru na antuce, kterou Rusové doma připravili.

Článek

"Bude to velmi vyrovnaný zápas, výsledek bude 3:2 v něčí prospěch," odhadl výsledek čtvrtfinále Navrátil s tím, že na ruské straně jsou přeci jen hráči na antukový povrch o něco zvyklejší. "Na druhou stranu naši hráči, ať je to Radek Štěpánek, Tomáš Berdych nebo Lukáš Dlouhý, na antuce vyrůstali a mají ji zažitou," řekl trenér.

Na přípravu na antuce od začátku roku ale podle něj neměli pořádně čas čeští ani ruští hráči. "Budeme se s tím muset srovnat v tomhle týdnu a pak se ukáže, kdo je lepší," myslí si Navrátil. Rusové mají podle něj drobnou výhodu v domácím prostředí a kvůli vlhké antuce i v pomalejší hře. Tarpiščev ale namítl, že antukový povrch přes specializaci ruských hráčů příliš velkou výhodu pro jeho tým znamenat nebude. "Češi umějí hrát na čemkoliv. Radek Štěpánek skvěle hraje na tvrdém povrchu i na antuce," dodal Tarpiščev.

Davyděnko přiletí až ve středu

V ruském táboře visí otazník nad účastí čtvrtého hráče světa Nikolaje Davyděnka, který se po vítězství v Miami do Ruska vrátí až ve středu. "Davyděnko to bude mít nejhorší, bude mít nejméně času na adaptaci," upozornil ruský kapitán. Dodal ale, že jeho hráči jsou všichni profesionálové a měli by se s náročnými přelety dokázat vyrovnat.

Navrátil zase bude muset řešit sestavu pro sobotní čtyřhru, kterou v posledních dvou daviscupových zápasech odehráli singlisté Berdych se Štěpánkem. Jako alternativa jsou připraveni finalisté loňského Roland Garros Dlouhý a Pavel Vízner. Podle kapitána bude rozhodnutí záviset na vývoji pátečních dvouher, které se na pomalém povrchu mohou změnit v mnohahodinovou bitvu.

Berdych, který v minulém týdnu na turnaji v Miami vyřadil dva ruské hráče, si pochvaloval, že mu tato vítězství dodala před Davis Cupem sebevědomí. "Dodalo mi to důvěru ve vlastní síly. Zvlášť výhra nad (Igorem) Andrejevem. Ale teď to bude jiné, protože jde o soutěž týmů," poznamenal Berdych.

Reklama