Hlavní obsah

Tenisté dostanou za Davis Cup body do světového žebříčku

LONDÝN

Tenisté budou od příštího roku dostávat za zápasy v Davisově poháru body do světového žebříčku singlistů i deblistů. Dohodly se na tom Mezinárodní tenisová federace (ITF) a organizace ATP zastřešující mužské tenisové turnaje. Chtějí tak přilákat do týmové soutěže špičkové hráče, kteří mnohdy Davis Cup vynechávají.

Článek

"Jsme rádi, že budeme od roku 2009 udělovat body do žebříčku pro nasazování do turnajů. Stejně jako okruh ATP je i Davis Cup klíčovým prvkem pro růst a budoucnost tenisu," uvedl v oficiálním prohlášení ITF výkonný ředitel ATP Etienne de Villiers.

Do žebříčku pro nasazování do turnajů se budou počítat zápasy Světové skupiny a baráže s tím, že se body nebudou udělovat za duely hrané za rozhodnutého stavu. V každém dalším kole dostanou tenisté vyšší počet bodů, ale jen pokud odehrají i to předchozí. Pokud hráč vynechá první kolo, dostane za čtvrtfinále místo pětašedesáti bodů čtyřicet, které jsou určeny pro úvodní zápasy.

Součet bodů za všechna utkání bude brán jako jeden turnaj. Zvláštní bonus je připraven pro tenisty vítězného týmu, kteří během sezony vyhrají sedm, či osm zápasů ve dvouhrách nebo čtyři duely v deblu.

Po diskuzích s předními světovými tenisty ITF sáhla k úpravě termínové listiny. První kolo Davisova poháru se nebude hrát na začátku února jako dosud, ale o měsíc později těsně před turnajem v Indian Wells. Čtvrtfinále se z dubna posune na červenec, týden po Wimbledonu. Tato data budou platit v letech 2009 až 2011, pro olympijský rok 2012 se tenisté vrátí k letošnímu modelu.

Reklama