Hlavní obsah

Štěpánek: I bez Davyděnka budou Rusové pořád favority

Otázku, zda ruský daviscupový tým nasadí proti českým tenistům jedničku Nikolaje Davyděnka, nijak neřeší Radek Štěpánek. „Já s ním hraju docela rád. On praktikuje strojový tenis, kdežto já se hodně tlačím na síť, měním rytmus hry a to na něj platí,“ vyprávěl devětadvacetiletý český tenista před čtvrtečním losováním.

Článek

Do Ruska jste si nechal z Prahy přivézt tenisky. Ty, co jste měl, nebyly na antuku dělané?

V Americe jsem s sebou neměl boty s antukovým vzorem. A ty, co na mě měly čekat v Moskvě, tak nečekaly... V teniskách, co jsou určené na beton, jsem si připadal jako krasobruslař. Povrch je mokrý, takové lepkavé bahýnko. Teď už snad ale budu moct hrát normální antukový tenis.

S orientací na kurtu je všechno v pořádku? V hale v Lužnikách jsou netradičně sedačky různých barev.

Vypadá to jak v cirkuse. (usmívá se) Ale hala pro nás není vůbec žádný problém.

Rusové mlží ohledně sestavy, už jste se potkal s jejich jedničkou Davyděnkem?

Ještě jsme ho neviděli, a že bychom ho vyhledávali, tak to vůbec ne. Jestli bude hrát, se uvidí na čtvrtečním losu. Něco mi říká, že třeba ani nebude v týmu... To by pro Rusy bylo oslabení, protože hrál v Miami ve fantastické formě, ale otázka je, co s ním antuka udělá.

Vy jste také moc času na přechod na antuku neměl.

Jsme profíci a jsme na to zvyklí. Měníme kontinenty, povrchy. Ale tohle je jiná situace. Pro Davyděnka bude těžké přeorientovat se na týmovou soutěž, změnu povrchu i tři vítězné sety.

Kdyby Davyděnko nehrál, stouply by hodně české šance na úspěch?

Já s ním hraju docela rád. On praktikuje strojový tenis, kdežto já se hodně tlačím na síť, měním rytmus hry a to na něj platí. Ale i když nastoupí Safin, tak svůj tenis měnit nebudu, na toho platí to samé. Stejně můžou nasadit kohokoli, oni mají hrozně silný tým.

Vzpomenete si ještě, že jste před pěti lety debutoval v Ostravě právě proti Rusku?

Těžká premiéra! Prohrál jsem dva pětiseťáky s Južným a Davyděnkem... Když přerušíme tu jejich skoro třináctiletou sérii domácích vítězství, tak to bude dokonalé. Všechno nasvědčuje tomu, že se bude hrát vyrovnaný tenis, ale Rusové jsou pořád favority a máme k nim respekt.

Tomáš Berdych vykládal o ne moc příjemných zkušenostech s Moskvou. Vám ruská metropole k srdci také nepřirostla?

Mám dobré zkušenosti. V Moskvě jsem hrál vždycky slušně, dvakrát jsem byl ve čtvrtfinále.

V Českém domě si můžete připadat jako doma.

To víte, že si dám rád české jídlo. V neděli po příletu jsem si dopřával, já nikdy v letadle nejím, tak jsem si to pěkně vychutnal. Ale před zápasem žádné hody pořádat nebudeme.

Po dvou měsících od zápasu s Belgií se zase sešla stará parta. Změnilo se v týmu něco?

Jsem strašně rád, že se zase vidíme po takové době. Kluci přivezli noviny, časopisy, takže se tím probírám a zjišťuju, co je doma nového. S celým realizačním týmem si toho máme hodně co říct. Atmosféra je perfektní. Jako vždycky.

Reklama

Související témata: