Hlavní obsah

DC: Češi prohráli čtyřhru a budou muset vyhrát obě nedělní dvouhry

Čeští tenisté prohráli ve čtvrtfinále Davis Cupu čtyřhru a prohrávají po dvou hracích dnech s Ruskem 1:2. V nedělních dvouhrách tak budou muset vyhrát oba zápasy, aby se probojovali do semifinále. Čeští reprezentanti, kteří nastoupili ve složení Štěpánek - Vízner, vstoupili do zápasu dobře, když vyhráli první set. Ve zbývajícím průběhu se ale radovali už jen Davyděnko s Andrejevem z Ruska, kteří zvítězili 3:1 na sety.

Článek

Do čtyřhry byl namísto nominovaného Lukáše Dlouhého dosazen Radek Štěpánek, který v páteční dvouhře smetl Igora Andrejeva. Ten byl trochu překvapivě nasazen i na čtyřhru po bok Nikolaje Davyděnka. Původně měl totiž nastoupit Michail Južnyj. Spekulovalo se také o tom, že by mohl nastoupit Marat Safin, který otočil vývoj utkání s Tomášem Berdychem. Safin se však nakonec na kurtu neobjevil.

V úvodní sadě byli čeští tenisté lepší. Podání soupeře se jim podařilo prorazit už ve čtvrté hře, v níž se na servisu poprvé představil Davyděnko. Při shodě Andrejev pokazil snadný volej a po následné dvojchybě Davyděnka získali Češi servis soupeře a set poměrem 6:3.

Druhou sadu ale začali mnohem lépe ruští tenisté. Andrejevův výkon se zlepšil, začal si věřit na podání a výborně tak doplňoval dobře returnujícího Davyděnka. Rusové servis svého soupeře prorazili hned ve druhé hře, do níž podával Štěpánek, a sadu dovedli do vítězného konce. "Soupeři se po ztraceném prvním setu výborně rozehráli a chvílemi jsem měl problém vidět balón," svěřil se po konci zápasu Vízner v rozhovoru pro Českou televizi.

Třetí set rozhodl

Zlomovým pro celý zbytek zápasu byl set třetí, který přinesl nejvyrovnanější tenis. V něm si všichni aktéři drželi svá podání až do jedenácté hry, v níž uváděl míče do hry Vízner. Rusové si vybojovali hned tři šance k zisku podání svého soupeře, když vedli 0:40. První brejkbol dokázali Češi nátlakovou hrou u sítě odvrátit, při druhém se ale Víznerovi nepodařil servis a po dvojchybě daroval soupeřům své podání. V následující hře si ruští deblisté své podání uhájili a získali třetí set 7:5.

Do čtvrtého dějství nastoupili Češi koncentrovaní a ve druhé hře si vybojovali poprvé v zápase brejkbol při podání Andrejeva. "Pokoušeli jsme se během zápasu měnit taktiku, ale soupeř nám nutil svou hru," řekl Vízner. Šance na proražení podání Rusů se ale českému páru nepodařilo proměnit, proti byla páska sítě po Víznerově úderu. Hned v příští hře naopak museli čeští hráči čelit dvěma hrozbám proražení svých servisů a hned první z nich jejich soupeř využil. Rusové vyhráli i čtvrtý set a celkově získali zápas poměrem 3:1 na sety.

V neděli se duel zakončí dvěma dvouhrami, v nichž, pokud chtějí čeští tenisté postoupit do semifinále, musí v obou zvítězit. "Nálada v týmu byla dobrá, myslím, že se nezmění," doufá Vízner. "Jdeme do toho se vztyčenou hlavou a uvidíme, jak to bude zítra," ukončil debolvý specialista.

Davis Cup - čtvrtfinále:
Rusko - Česká republika 2:1 po čtyřhře
Davyděnko, Andrejev - Štěpánek, Vízner 3:6, 6:3, 7:5, 6:4.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner