Hlavní obsah

DC: Berdych pro zranění kotníku vzdal Davyděnkovi, Rusové jsou v semifinále

MOSKVA/PRAHA

Tomáš Berdych si ve čtvrtém utkání čtvrtfinále Davis Cupu v zápase proti Nikolaji Davyděnkovi v pátém setu poranil kotník a zápas musel skrečovat. Čeští tenisté tak přišli o šanci na postup do semifinále soutěže a čtvrtfinálový duel s Ruskem nakonec prohráli 2:3 na zápasy. Druhý bod týmu nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila zajistil v poslední nedělní dvouhře Lukáš Dlouhý, který porazil Marata Safina.

Článek

Češi věřili, že po vyrovnaném prvním dnu, uspějí ve čtyřhře a do finále půjdou v lepší pozici. Ruský pár Davyděnko, Andrejev sice prohrál v sobotním deblu proti Štěpánkovi s Pavlem Víznerem úvodní set, pak se ale rozehrál, vyhrál tři sady v řadě a zajistil domácím druhý bod. Do prvního zápasu měl proti Tomáši Berdychovi původně nastoupit Igor Andrejev, nehrající kapitán Rusů Tarpiščev ale svou nominaci změnil a české jedničce se postavil Nikolaj Davyděnko, nad nímž český hráč nikdy nevyhrál.

Úvodní set přinesl tuhý boj již od začátku zápasu. O tom, že Davyděnko získá úvodní sadu pro sebe, rozhodl čtvrtý hráč světa v osmé hře, v níž si opět vybojoval dvě šance na prolomení Berdychova servisu. Hned první brekbol skvělým forhendem k základní čáre využil a získal první set v poměru 6:3.

Do druhé sady vstoupil Berdych s jinou taktikou. Rodák z Valašského Meziříčí přidal do svých úderů vyšší riziko, míče se snažil tlačit blíže k čárám. A ve čtvrtém gamu to přineslo své ovoce. Díky výbornému returnu si Berdych vybojoval brejkbol, který skvělým forhendem k lajně získal pro sebe první brejk v zápase. Český hráč svému soupeři sebral podání ještě jednou a získal druhý set 6:2.

Třetí dějství rozhodla až zkrácená hra

Třetí set přinesl špičkový tenis. Ve čtvrtém gamu poslal Davyděnko za stavu 30:30 míč do sítě, čímž daroval českému tenistovi šanci na prolomení svého podání. Berdycha ale zastavila páska sítě. Davyděnko se ubránil a srovnal na 2:2. O dva gamy později, opět při podání šestadvacetiletého Rusa, dokázal Davyděnko odvrátit hned čtyři brejkboly. O tom, kdo získá důležitý třetí set, tak musel rozhodnout až tie-break, v němž byl lepší Tomáš Berdych a set vyhrál 7:6.

Nejvyrovnanější tenis přinesla čtvrtá sada, v níž se jeden z hráčů dostal k brejkbolu až v osmém gamu. Bohužel pro českého fanouška si tuto šanci vydobyl ruský tenista. Ten nejdříve nevyužil dvě šance na sebrání Berdychova podání, třetí už ale využil a v následující hře čistou hrou získal čtvrtý set v poměru 6:3.

V rozhodujícím pátem setu nejdříve Berdych prorazil podání soupeře, ukrajinskému rodákovi se ale podařil rebrejk. Ve čtvrtém gamu ale přišel nejdůležitější okamžik zápasu, když při Berdychově dalším brejkbolu doklouzával po antuce za ztraceným míčem a podvrtl se mu kotník. Zranění se ukázalo vážnějším a Berdych musel ze zápasu odstoupit. "Po prvním vyšetření to vypadá na distorzi kotníku," řekl v rozhovoru pro Českou televizi po ukončení zápasu doktor Kolář, lékař české reprezentace. "V zápase pokračovat nemohl. Stav je vážnější. Dá se předpokládat, že nebude moci hrát asi tak měsíc," dodal Kolář.

Za rozhodnutého stavu nastoupil do poslední dvouhry na české straně místo Radka Štěpánka Lukáš Dlouhý, kapitán ruského družstva Tarpiščev původní nominaci nezměnil a příležitost dostal Berdychův páteční přemožitel Safin.

A bývalá světová jednička za daného stavu věci na výkon z pátečního duelu nenavázala. V prvním setu Safin hned dvakrát ztratil servis a Dlouhý, kterému z lavičky místo kapitána Jaroslava Navrátila radil jeho trenér Pavel Vízner, za třiatřicet minut vyhrál 6:3. Ruský hráč už neměl dostatek motivace, naopak pětadvacetiletý Čech s vidinou skalpu někdejšího prvního hráče světa za další půlhodinku vyhrál i druhý set. V elitní Světové skupině Davisova poháru si tak v českých barvách připsal první vítězství.

Davis Cup - čtvrtfinále
Rusko - Česká republika 3:2
Davyděnko - Berdych 6:3, 2:6, 6:7 (5:7), 6:3; 1:2 skreč.
Esa: 8:12. Dvojchyby: 5:1. Nevynucené chyby: 54:61. Vítězné míče: 38:24. Využité brejkboly: 3 z 8/3 z 10. Celkem získané míče: 138:138. Čas utkání: 3:39 h.
Safin - Dlouhý 3:6, 3:6
Esa: 1:5. Dvojchyby: 3:2. Nevynucené chyby: 32:24. Vítězné míče: 17:22. Využité brejkboly: 0 ze 6/3 z 8. Celkem získané míče: 56:75. Čas utkání: 1:01 hod.

Reklama

Související témata: