Hlavní obsah

Kapitán Pála věří, že Češky v neděli potřebné dva body získají

RAMAT HAŠARON

Nehrající kapitán českého fedcupového týmu Petr Pála věří, že jeho svěřenkyně v neděli vybojují dva body potřebné k postupu do Světové skupiny I. Stav baráže v Izraeli je po prvním dnu nerozhodný, protože Lucie Šafářová ve druhé dvouhře nenavázala na překvapivé vítězství Petry Kvitové nad osmnáctou hráčkou světa Šahar Peerovou. Česká jednička podlehla 98. hráčce světa Tzipoře Obzilerové.

Článek

I když už Češky mohly mít postup na dosah, kapitán Pála byl s průběžným stavem smířený. "To je sport, v tom je tenis krásný i ošklivý, že může každý porazit každého. Musíme získat zítra dva body a já věřím, že je získáme," řekl v telefonickém rozhovoru ČTK.

Podařil se mu tah se zařazením Kvitové, která od stavu 2:6 a 0:2 naprosto ovládla duel s domácí favoritkou Peerovou. "Když porazila Williamsovou, tak taky prohrála první set. Potřebovala si to osahat a pak do toho šla naplno. Věřil jsem, že něco takového může předvést," komentoval Pála její výkon.

Osmnáctiletou Češku nerozhodila ani zdravotní pauza její soupeřky po prvním gamu třetího setu. Pála byl přesvědčený, že nešlo o nic vážného. "Říkal jsem Petře, ať si toho nevšímá, ona bez problémů běhala až do konce zápasu," řekl. Údajné žaludeční problémy Peerové podle něj v neděli nebudou hrát roli. "Každý si může vymyslet cokoliv, my na to nemůžeme brát ohled. Počítáme s tím, že zítra nastoupí, jako by byla zdravá."

Pála: Šafářové chybí pár vítězných zápasů

Šafářová se ani v týmové soutěži nedostala z výkonnostní krize, s níž se letos na turnajích potýká. První set s pětatřicetiletou Obzilerovou prohrála hladce 0:6, až pak se vrátila do zápasu. Pála se jí snažil na lavičce poskytnou psychickou vzpruhu. "Potřebovala vyburcovat, aby zlepšila pohyb. Pak se to zlepšilo a věřil jsem, že vyhraje, ale bohužel jí utekl úvod třetího setu. Obzilerová tam zahrála několik dobrých míčů a i na vydařené údery měla odpověď, což mě trochu překvapilo," popisoval kapitán druhou dnešní dvouhru.

Čtvrtfinalistka loňského Australian Open letos není schopna v utkáních prodat, co má natrénováno. "Lucce chybí pár vítězných zápasů. Už jsem věřil, že to přijde dnes, ale bohužel to nevyšlo. Je dobré, že to tam v tréninku je, letos se ještě určitě chytí," komentoval to Pála.

Pro nedělní dvouhry je vzhledem k vývoji dnešních duelů ve hře i varianta sestavy bez české jedničky, tedy s Kvitovou a Ivetou Benešovou, která minulý týden postoupila do finále turnaje v Estorilu. "Je to možné, ale zatím je hodně brzo, potřebujeme se poradit," dodal Pála.

Reklama

Související témata: