Hlavní obsah

Obhájce Lojda vypadl v prvním kole pražského challengeru

PRAHA

Obhájce titulu Dušan Lojda vypadl hned v prvním kole pražského challengeru, který se hraje souběžně s turnajem WTA. Český tenista startující stejně jako před rokem na divokou kartu nestačil na Francouze Augustina Gensseho. V koncovce prvního setu měl Lojda setboly, ale nevyužil je a následně těsně prohrál zkrácenou hru. Ve druhé sadě už měl Francouz jasně navrch a povolil domácímu hráči jen dvě hry.

Foto: www.sport.cz

Česká tenistka Iveta Benešová dohrála ve čtyřhře.

Článek

Prvního vítězství na okruhu WTA dosáhla šestnáctiletá Karolína Plíšková, která v Praze porazila bývalou hráčku elitní desítky Alicii Molikovou z Austrálie. Po vítězství dvakrát 6:4 se majitelka divoké karty v dalším zápase utká s osmou nasazenou Kaiou Kanepiovou z Estonska.

Nadějná tenistka minulý týden vyhrála turnaj kategorie ITF v chorvatském Bolu, po němž se dostala na 671. místo světového žebříčku. V Praze tak prodloužila svou vítěznou sérii na devět zápasů.

I když dosáhla životního úspěchu, po zápase se na kurtu nijak zvlášť neradovala. "Jsem šťastná, ale já to nikdy nedávám moc najevo. Vyhrála jsem zápas, je to první kolo, normálka," řekla novinářům. Ani nevnímala, že její soupeřka v minulosti patřila k nejlepším hráčkám světa. "Soustředila jsem se na sebe, snažila jsem se hrát svůj nejlepší tenis."

Možná jí pomohlo chladné a vlhké počasí. "Všichni mi říkali, že jí to nebude vyhovovat, že je z tepla. Mně ta zima nevadila," uvedla tenistka, které už stihli pogratulovat rodiče a sestra Kristýna.

Plíšková se musela vyrovnat s tlakem

Plíšková trénuje na štvanických kurtech, takže se musela vyrovnat s tlakem domácího prostředí. "Sice to tady všechno znám, jsem tu doma, ale někde venku bych určitě byla míň nervózní," dodala.

Na kurt se nedostala česká fedcupová reprezentantka Petra Kvitová, jejíž zápas s Běloruskou Victorií Azarenkovou byl odložen na středu kvůli dešti.

Se soutěží se už rozloučil nejvýše nasazený pár ženské čtyřhry Iveta Benešová a Janette Husárová, který prohrál vyrovnaný zápas s Číňankami Ťi Čchun-mej a Sun Šeng-nan.

Do druhého kola bez problémů postoupila jediná nasazená Češka, turnajová sedmička Klára Zakopalová. Na úvod štvanického turnaje si loňská semifinalistka poradila s Italkou Sarou Erraniovou, kterou porazila 6:1 a 6:3.

Roli favoritky v prvním kole zvládla rovněž nejvýše nasazená Vera Zvonarevová z Ruska, která ve dvou setech vyřadila Češku Lucii Hradeckou.

Ženy si na štvanickém turnaji WTA rozdělí 145 000 dolarů, muži hrají o 64 000 eur.

ECM PRAGUE OPEN
ŽENY
Dvouhra - 1. kolo:
Rybáriková (SR) - Shaughnessyová (USA) 6:1, 6:3, Pironkovová (Bulh.) - Ivanovová (Rus.) 6:1, 7:6 (7:5), Karolína Plíšková (ČR) - Moliková (Austr.) 6:4, 6:4, Craybasová (USA) - Knappová (5-It.) 6:4, 6:2, Amanmuradovová (Uzb.) - Krajiceková (6-Niz.) 6:4, 6:3, Czinková (Maď.) - Pandzičová (Chorv.) 6:0, 6:2, Zvonarevová (1-Rus.) - Hradecká (ČR) 6:2, 6:3, Zakopalová (7-ČR) - Erraniová (It.) 6:1, 6:3, Srebotniková (4-Slovin.) - Meusburgerová (Rak.) 6:0, 6:0.
Čtyřhra - 1. kolo:
Ti Čchun-mej, Sun Šeng-nan (Čína) - Benešová, Husárová (1-ČR/SR) 6:7 (3:7), 7:6 (7:5), 10:5.
MUŽI
Dvouhra - 1. kolo:
Rosol (ČR) - Cerovič (Chorv.) 6:2, 6:2, Mayer (4-Arg.) - Pospíšil (ČR) 6:3, 6:1, Gensse (Fr.) - Lojda (ČR) 7:6 (9:7), 6:2, Ulihrach (ČR) - Cruciat (Rum.) 3:6, 6:2, 7:6 (7:3), Dlouhý (8-ČR) - Mertl (ČR) 6:1, 6:3, Slanar (Rak.) - Labadze (Gruzie) 6:1, 3:1 skreč, Dabul (2-Arg.) - Košler (ČR) 6:2, 6:2, Čapkovič (SR) - Bardoczky (Maď.) 6:2, 6:2.
Čtyřhra - 1. kolo:
Karol, Pospíšil - Jiskra, Kubeš (všichni ČR) 6:0, 6:0, Blecha, Jebavý (ČR) - Čapkovič, Piccari (ČR/It.) 6:2, 0:6, 10:5.

Reklama