Hlavní obsah

Favorizovaná Zvonarevová vyhrála tenisové Prague Open

PRAHA

Vítězkou tenisového turnaje WTA Prague Open je Věra Zvonarevová. Nejvýše nasazená Ruska v nedělním finále porazila Victorii Azarenkovou z Běloruska po setech 7:6 (7:2) a 6:2. Třiadvacetiletá Zvonarevová vybojovala šestý turnajový titul v kariéře.

Článek

Obě hráčky si v prvním setu hlídaly svůj servis až do jedenácté hry. Azarenková především díky skvělým returnům, kterými slavila úspěch i v semifinále proti Kláře Zakopalové, sebrala ruské tenistce podání. První nasazené hráčce se ale povedl rebrejk a set došel do tie-breaku. V něm si zkušenější Zvonarevová vytvořila náskok 4:0, který si pohlídala a po více jak hodině pro sebe získala první sadu v poměru 7:6 (7:2).

Pěkný tenis pokračoval za slunného odpoledne i ve druhém setu. Obě hráčky si držely servis do páté hry. V ní po dvou nevynucených chybách nabídla osmnáctiletá Běloruska své soupeřce tři brejkboly a následně poslala jednoduchý bekhendový úder do pásky.

V další hře sahala Azarenková po rebrejku, ale třiadvacetiletá Ruska zisk servisu soupeřky potvrdila, čímž definitvně nahlodala psychiku mladé Bělorusky. Získala další její servis čistou hrou a Azarenková ventilovala svoji frustraci ranami rakety o zem. Věra Zvonarovevá podávala na vítězství a po zisku posledního gamu pro sebe ukořistila i druhý set v poměru 6:2.

Hernych potřetí vyhrál pražský challenger

Český tenista Jan Hernych se potřetí v kariéře stal vítězem pražského challengeru. V nedělním finále na Štvanici porazil osmého nasazeného krajana Lukáše Dlouhého 4:6, 6:2 a 6:4 a zopakoval úspěchy z let 2004 a 2005.

Bezprostředně po triumfu označil nedělní titul za nejtěžší, ale nechtěl úplně srovnávat. "Všechny byly těžké, už si nevybavuju ani momenty z těch předchozích. Ale tohle bylo určitě nejtěžší finále," uvedl na tiskové konferenci.

Hernych v prvním setu vedl už 3:1, ale Dlouhému se podařilo nepříznivý vývoj sady zvrátit a za stavu 5:4 pak využil druhý setbol při podání soupeře. Osmadvacetiletému pražskému rodákovi se lépe podařil i vstup do druhého setu a tentokrát už ho z rukou nepustil, vyhrál hladce 6:2. Dlouhému se v této fázi zápasu nedařil první servis, neměl ani padesátiprocentní úspěšnost.

Hernych přiznal, že při něm stálo štěstí

Účastník daviscupového čtvrtfinále v Rusku nezachytil také úvod rozhodující sady a po sérii vlastních chyb prohrával 1:3. Pak znovu srovnal krok a za stavu 4:3 měl dokonce několik šancí na brejk a následné podání do zápasu, ale promarnil je. Naopak Hernych vzápětí při jeho servisu uspěl a bez problémů dotáhl utkání do vítězného konce. Po zápase uznal, že měl notnou dávku štěstí. "Bylo tam strašně moc důležitých míčků, které skončily o milimetry v autu," řekl.

I když hned v prvním kole vyřadil turnajovou jedničku Jiřího Vaňka, finále pro něj bylo největší zkouškou. "Lukáš tady hrál nejlépe ze všech. Navíc byl rozehraný, hrál s dobrými hráči," řekl někdejší šedesátý hráč světa, který byl tento týden v žebříčku až na 179. příčce.

Pražský triumf by pro něj mohl být prvním krokem na cestě vzhůru po několika letech tápání. "Doufám, že to bude takový odpichový bod, abych se vrátil do první stovky," uvedl Hernych.

Prague Open:
Ženy - finále:
Zvonarevová (1-Rus.) - Azarenková (3-Běl.) 7:6 (7:2) a 6:2.
Muži, dvouhra - finále:
Hernych (ČR) - Dlouhý (8-ČR) 4:6, 6:2, 6:4.

Reklama

Související témata: