Hlavní obsah

Šarapovová nenastoupila kvůli zranění k semifinále v Římě

ŘÍM

Ruská tenistka Maria Šarapovová pondělní návrat do čela světového žebříčku vítězstvím na turnaji v Římě neoslaví. Jednadvacetiletá rodačka ze sibiřské Ňaganě si těsně před sobotním semifinálovým utkáním proti Srbce Jeleně Jankovičové poranila lýtko na levé noze a odstoupila.

Článek

Šarapovová ucítila poprvé bolest v lýtku ve druhé sadě pátečního třísetového čtvrtfinále proti Patty Schnyderové, které se hrálo do půlnoci. "Když jsem dnes vstala, hodně to bolelo. Zkoušela jsem trochu běhat, ale nešlo to. Je mi to líto," uvedla Ruska. Věří, že zranění nebude znamenat větší komplikaci pro přípravu na Roland Garros, které startuje za týden. "Snad budou stačit zhruba tři dny pauzy a zase se do toho vrátím," dodala Šarapovová.

Čtvrtá nasazená Jankovičová se v nedělním finále utká s vítězkou druhého semifinále mezi francouzskou kvalifikantkou Alizé Cornetovou a Ruskou Annou Čakvetadzeovou. Osmnáctiletá Cornetová postoupila mezi nejlepší čtyři také bez boje, v pátek jí vzdala kvůli bolavým zádům Serena Williamsová.

Skreče či odstoupení před zápasem letos provázejí jak ženský, tak mužský turnaj v Římě. Minulý týden skončila v areálu Foro Italico předčasně obě semifinále mužského turnaje Masters, když jedním z odstoupivších byl Radek Štěpánek.

O svůj druhý letošní titul si ve čtyřhře zahraje Iveta Benešová, jež postoupila do nedělního finále spolu se Slovenkou Janette Husárovou.

V hamburském finále se opět utkají Nadal s Federerem

Ve finále turnaje série Masters v Hamburku se stejně jako loni utkají nejlepší tenisté světa Roger Federer a Rafael Nadal. Španělský antukový fenomén v sobotu ve více než tříhodinové bitvě proti Novaku Djokovičovi uhájil v přímém souboji svou druhou pozici na světovém žebříčku.

Obhájce loňského vítězství Federer si v Hamburku zahraje již o pátý titul díky hladké výhře nad Italem Andreasem Seppim 6:3, 6:1. Pod zataženou futuristickou střechou centrálního kurtu šestadvacetiletý Švýcar zápasu proti Seppimu, jenž v pátek bojoval tři a čtvrt hodiny s Nicolasem Kieferem, dominoval a ukončil ho po necelých 80 minutách.

Federer postoupil letos potřetí do finále a v neděli bude bojovat o svůj druhý letošní titul. Jeho soupeřem stejně jako před necelým měsícem v Monte Carlu Nadal, s nímž má Švýcar i kvůli porážce v Monaku negativní zápasovou bilanci 6:9. Na antuce prohrál Nadal s Federerem pouze jednou v kariéře, a to právě v loňském hamburském finále.

Jednadvacetiletý Španěl se pořádně nadřel na uhájení svého druhého místa v žebříčku v očekávané bitvě s Djokovičem. Srbský vítěz předchozího turnaje Masters v Římě začal mnohem lépe a vedl už 3:0, bojovník Nadal však vývoj otočil a set získal 7:5.

Třetí tenista světa následně zapnul ještě na vyšší stupeň, zvrat nepřipustil a vyrovnal po jasném výsledku 6:2. Na začátku třetího setu mu však Nadal vzal podání a svou rostoucí převahu dotáhl do vítězného konce také výhrou 6:2. Vítěz nedělního finále získá 360 000 eur z celkové dotace 2,27 miliónu.

HAMBURK:
Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Seppi (It.) 6:3, 6:1, Nadal (2-Šp.) - Djokovič (3-Srb.) 7:5, 2:6, 6:2.
ŘÍM:
Dvouhra - semifinále:
Jankovičová (4-Srb.) - Šarapovová (2-Rus.) bez boje.
Čtyřhra - semifinále:
Benešová, Husárová (ČR/SR) - Jansová, Jugičová-Salkičová (Pol./Bosna) 5:7, 6:3, 10:2.

Reklama

Související témata: