Hlavní obsah

Nadal oplatil v Hamburku Federerovi loňskou porážku

HAMBURK/ŘÍM

Antukový král Rafael Nadal oplatil na turnaji série Masters v Hamburku Rogeru Federerovi loňskou finálovou porážku a v generálce na Roland Garros získal svůj třetí letošní titul. Španělský tenista porazil v utkání plném zvratů světovou jedničku po téměř třech hodinách 7:5, 6:7 a 6:3.

Článek

Šestadvacetiletý Federer usiloval před 11 000 diváků o svůj druhý letošní titul a reprízu loňského finále zahájil mnohem lépe než soupeř. Brzy se dostal do vedení 5:1, nedokázal však při vlastním podání udělat rozhodující krok. Nejprve prohrál vlastní servis, a když si Španěl při výměně stran nechal několik minut ošetřovat nohu, úplně vypadl z tempa.

Nadal od toho momentu na kurtu kraloval a sadu získal šesti vyhranými gamy za sebou 7:5. Také ve druhém setu se dostal světový hráč číslo jedna do jasně vypadajícího vedení, ani stav 5:2 mu však k bezproblémovému zisku sady nestačil. Španěl, jenž v sobotu díky vítězství nad Novakem Djokovičem uhájil druhé místo v žebříčku, vyrovnal na 5:5 a dovedl set do tie-breaku. V něm přece jen Federer před zraky svého otce zmobilizoval síly a dovedl ho k výhře 7:3.

Nadal ukončil utkání obouručným bekhendem

Rozjetému Nadalovi však dokázal vzdorovat jen do čtvrté hry rozhodující sady. V ní ztratil podání, a i když měl v dalších gamech ještě několik šancí na zisk soupeřova servisu, ztrátu už nedohnal. Nadal ukončil druhé tříhodinové utkání ve dvou dnech křížným obouručným bekhendem a svého největšího rivala porazil po finálovém souboji v Monte Carlu letos podruhé.

Jednadvacetiletý rodák z Mallorky zlepšil zápasovou bilanci s Federerem na 10:6, na antuce ho může z devíti duelů mrzet jen loňská porážka právě z Hamburku. Trojnásobný vítěz Roland Garros na severu Německa získal 26. titul v kariéře, pouze pět z nich nebylo na jeho oblíbeném oranžovém povrchu.

Federer ve své nejhorší sezóně za poslední léta prohrál letos posedmé a na kontě má pouze titul z menšího turnaje v Estorilu.

Benešová v Římě druhý letošní titul ve čtyřhře nezískala

Česká tenistka Iveta Benešová na turnaji v Římě druhý letošní titul ve čtyřhře na okruhu WTA nezískala. Spolu se Slovenkou Janette Husárovou prohrály v nedělním finále s pátou nasazenou dvojicí z Tchwaj-wanu Chan Yung-Jan, Chuang Chia-jung 6:7 a 3:6.

Z prvního letošního titulu ve čtyřhře se Benešová radovala na turnaji v Bogotě, kde triumfovala s Američankou Bethanií Mattekovou.

Ve dvouhře obhájila loňské vítězství Srbka Jelena Jankovičová, jež v nedělním finále porazila dvakrát 6:2 osmnáctiletou francouzskou kvalifikantku Alizé Cornetovou. Pro čtvrtou hráčku světa byl dnešní triumf prvním v sezoně a šestým v kariéře.

Hrbatý poprvé po návratu vyhrál

Tenista Dominik Hrbatý se v Casablance poprvé od březnového návratu na kurty po zdravotní pauze radoval z vítězství v hlavní soutěži turnaje ATP. Dlouhodobě nejlepšímu slovenskému hráči dnes usnadnil postup do druhého kola Australan Peter Luczak, jenž za stavu 1:2 odstoupil kvůli zranění stehenního svalu.

Třicetiletý Hrbatý se snaží vrátit mezi elitu po operacích ruky a lokte ze závěru minulého roku. Zatím se mu to však příliš nedaří a ve světovém žebříčku mu patří 292. místo.

CASABLANCA:
Dvouhra - 1. kolo:
Hrbatý (SR) - Luczak (Austr.) 2:1 skreč, Patience (Fr.) - Daniel (Braz.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:0), 6:4, Pašanski (Srb.) - Becker (Něm.) 2:6, 6:3, 7:6 (7:3).
Čtyřhra - 1. kolo:
Levinský, Škoch (3-ČR) - Brunström, Guccione (Švéd./Austr.) 6:4, 6:2.
ŘÍM
Dvouhra - finále:
Jankovičová (4-Srb.) - Cornetová (Fr.) 6:2, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Chan Yung-Jan, Chuang Chia-Jung (5-Tchaj-wan) - Benešová, Husárová (ČR/SR) 7:6 (7:5), 6:3
HAMBURK:
Dvouhra - finále:
Nadal (2-Šp.) - Federer (1-Švýc.) 7:5, 6:7 (3:7), 6:3.
Čtyřhra - finále:
Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 6:4, 5:7, 10:8.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori