Hlavní obsah

Berdych: Tak snadné utkání jsem snad ještě nehrál

PAŘÍŽ

Jen soupeřem na rozehrání byl v pondělí pro Tomáše Berdycha Australan Robert Smeets. Český tenista mu v prvním kole Roland Garros povolil získat jedinou hru a pochvaloval si, že se na jednoznačné vítězství vůbec nenadřel.

Článek

"On se asi, chudák, moc na té antuce necítil, přece jen je to Australan, moc na ní nehrál. Ani jsem toho nemusel moc předvést, abych dosáhl takového výsledku. Tak snadné utkání jsem snad ještě nehrál," řekl jedenáctý nasazený hráč po utkání, které trvalo pouhých 67 minut.

Ve druhém kole ho čeká o poznání těžší soupeř, domácí Michael Llodra. "To bude určitě nepříjemné, zdejší publikum dokáže svoje hráče hnát, nebude to jednoduché. Hrál jsem s ním na antuce i na trávě, trochu znám jeho hru," uvedl svěřenec Jaroslava Navrátila, jenž zatím Llodru v obou vzájemných duelech porazil.

Berdych už nepociťuje žádné následky těžkého výronu kotníku, který utrpěl při dubnovém daviscupovém čtvrtfinále v Moskvě. "Cítím se v pohodě, noha nebolí. Těším se na další zápas, doufám, že to bude lepší a lepší," řekl.

Francouzům Češi nejsou nijak sympatičtí

Francouzští tenisté v anketě deníku Le Parisien zvolili Berdycha nejméně sympatickým hráčem, ale český tenista to bere s humorem. "Já je taky v lásce nemám, jsou jiní, jejich noviny taky, nebudeme to dál rozvádět. Nevím, jestli ještě pořád dělají vědu z toho, že jsem ve Wimbledonu porazil Santora," uvažoval, čím si to zasloužil. Francouzům vůbec Češi nejsou nijak sympatičtí, na třetím místě v této anketě skončil Radek Štěpánek.

Další český tenista Ivo Minář vypadl v prvním kole se stejným hráčem jako na úvod lednového Australian Open, Španělem Oscarem Hernandezem. "Průběh byl obdobný. První set jsem vyhrál, druhý prohrál v tie-breaku, to mě trochu nalomilo," srovnal zklamaný Minář oba zápasy.

V klíčové zkrácené hře ho v pondělí zradilo podání. "V prvním a druhém setu jsem servíroval docela slušně, v tom tie-breaku to bylo trošku horší," uvedl.

Uvědomoval si, že mu proti španělskému antukáři chyběla trpělivost. "Měl jsem s ním opravdu hrát víc výměny od zadní čáry a počkat si o pár míčů déle. Občas jsem se moc uchýlil k tomu, že jsem stál na kurtě a hrál krátké rány, které mu víc vyhovovaly," hledal chyby tenista, který do druhého kola grandslamu postoupil zatím jen ve Wimbledonu 2005.

Podařený debut Cetkovské

Petra Cetkovská se v pondělí na Roland Garros blýskla výhrou nad sedmadvacátou hráčkou světa Aljonou Bondarenkovou z Ukrajiny. Favorizovanou soupeřku dokonale zaskočila a zvítězila 6:3 a 6:0. "Šla jsem tam s tím, že nemám co ztratit. Byla jsem uvolněná, padalo mi to. Myslím, že (soupeřka) byla i trochu překvapená, možná nečekala, že budu hrát dobře," řekla třiadvacetiletá Češka po úspěšném debutu na pařížské antuce.

Klíčovým momentem zápasu se nakonec ukázala být pátá hra úvodní sady. "Zlomilo se to za stavu 2:2 při mém servisu, o který jsme se strašně tahaly. Když jsem ho vyhrála, šlo to už hodně rychle," uvedla Cetkovská, kterou ve druhém kole čeká Ruska Galina Voskobojevová. "Samozřejmě je to dobrá hráčka. Zápas to bude těžší, ale věřím, že šance tady jsou," dodala.

Reklama

Související témata: