Hlavní obsah

Federer se zatím na French Open nemusel ukázat ve špičkové formě

PAŘÍŽ

Švýcarský tenista Roger Federer na úvod cesty za poslední grandslamovou trofejí, která mu chybí ve sbírce, nemusel předvést svůj nejlepší tenis. I průměrný výkon stačil světové jedničce k hladkému vítězství nad bezmála dvoumetrovým Samem Querreym.

Článek

Dvacetiletý Američan ve čtvrtém gamu úvodní sady sebral Federerovi servis, ale další problémy už favorit nepřipustil. "Byl jsem schopen si vytvořit šance při jeho servisu, což bylo dobré. Dejte mi pár dní tréninku a snad budu hrát v dalším zápase o něco lépe," řekl Federer, jenž v Paříži v posledních dvou letech prohrál vždy až ve finále s tamním suverénem Rafaelem Nadalem ze Španělska.

I když úvodní zápasy na grandslamu nejsou tak vypjaté, mohou být podle Federera ošidné. "Dneska nemůžete ještě získat titul, ale první kolo je vždycky nebezpečný zápas, takže jsem rád," uvedl majitel dvanácti grandslamových titulů.

Na antuce získal zatím svůj jediný letošní titul, když mu Nikolaj Davyděnko z Ruska vzdal finále turnaje v portugalském Estorilu. Na turnajích série Masters neuspěl - v Římě prohrál s Radkem Štěpánkem a v Hamburku i Monte Carlu s Nadalem. "Ale celou antukovou sezonu jsem hrál dobře. Odehrál jsem spoustu zápasů, což byl rovněž můj cíl," poznamenal Federer.

Jen s drobnými problémy v úvodním setu zvládla svůj zápas rovněž jedna z favoritek ženské dvouhry Jelena Jankovičová. Srbská tenistka získala úvodní set zápasu s Rumunkou Monikou Niculescuovou až ve zkrácené hře, ale druhou sadu už vyhrála jasně 6:2.

"Dařily se jí poměrně dobré kraťasy a já jsem z toho byla zmatená, protože jsem neznala její hru. Nevěděla jsem, co od ní čekat. Pak jsem začala dělat chyby a trochu jsem vypadla z rytmu. Ve druhém setu jsem si na ni zvykla a bylo to o něco lepší," vyprávěla třetí nasazená hráčka.

Reklama