Hlavní obsah

Grandslamovou Paříž čeká další souboj českých kamarádů

PAŘÍŽ

Los Roland Garros si letos s českými tenisty pořádně zažertoval. Po utkání prvního kola mezi Nicole Vaidišovou a Ivetou Benešovou na sebe v Paříži znovu narazí kamarádi, o postup do třetího kola mužské dvouhry se utkají Radek Štěpánek a Jiří Vaněk.

Článek

Tito čeští tenisté jsou vrstevníci, znají se odmala. "S Radkem jsme hráli od dvanácti let, známe se vyloženě dobře. Ani jeden nemůžeme druhého ničím překvapit," řekl ve středu novinářům Vaněk.

Uznal, že jednadvacátý nasazený bude favoritem. "On teď hraje ve velké formě, porazil i Federera, ale zápasy mezi Čechy jsou vždycky něco úplně jiného. Očekávám, že to bude dobrý zápas," zhodnotil Štěpánkovy kvality.

Zdůraznil, že na kurtu půjde přátelství stranou. "Každý chce vyhrát. Každý pro to určitě udělá maximum a bude se snažit hrát na toho druhého ty největší kulišárny, aby to vedlo k vítězství," uvedl.

Štěpánek chtěl diktovat tempo

V podobném duchu mluvil i Štěpánek. "Proti krajanovi je to vždycky trochu zvláštní, ale do zápasu půjdu stejně jako dneska. Budu chtít zvítězit a postoupit do třetího kola," řekl po výhře nad domácím Gillesem Simonem.

Ten přijel do Paříže jako čerstvý vítěz turnaje v Casablance, ale v prvním kole neměl proti devětadvacetiletému Čechovi nejmenší šanci. Štěpánek proti němu zvolil obdobnou taktiku jako ve čtvrtfinále Davisova poháru na Rusa Igora Andrejeva, vůbec ho nepustil k typické antukové hře.

"Do zápasu jsem šel s tím, že tempo budu diktovat já. Měnil jsem rytmus hry, hrál výborně na síti, zezadu jsem ho přehrával, a tím jsem odboural jeho nejsilnější stránku, hru ze zadní čáry," pochvaloval si Štěpánek.

Snažil jsem se držet emoce dole, říká Štěpánek

Vyrovnal se i s nepříjemným větrem a s nepřízní francouzského publika. "Francouzští diváci jsou jedni z hodně nacionalistických, fandí svému, to je normální. Snažil jsem se držet emoce trochu dole, povzbuzovat se sám, bez velkých gest. Vlastně mu ani publikum moc nepomohlo, na konci se ho sice snažilo ještě vybudit, ale nemělo to vliv," zhodnotil atmosféru na kurtu Suzanne Lenglenové.

Bez ztráty setu prošel prvním kolem i Vaněk, který si poradil s neznámým Nizozemcem Jessem Hutou Galungem. "Dnes jsem měl konečně na grandslamu hratelný los. Hrál jsem hodně dobře, i když podmínky byly těžší, foukal vítr a včera jsme dlouho čekali," řekl k vítěznému utkání.

Problémy v něm měl jen v druhé sadě, v níž prohrával už 1:4. Nakonec ji vyhrál 7:5 a definitivně tím rozhodl zápas. "Soupeř pak rezignoval, asi nečekal, že by mohl vyhrát v pěti setech," poznamenal.

Reklama