Hlavní obsah

Ivanovičová v Paříži vyhrála souboj o post světové jedničky

PAŘÍŽ

Když Ruska Světlana Kuzněcovová v semifinále Roland Garros podlehla krajance Dinaře Safinové, bylo jasné, že nová světová jednička bude ze Srbska. Přímý boj o post tenisové královny vyhrála Ana Ivanovičová, jež v zápase plném zvratů porazila krajanku Jelenu Jankovičovou.

Článek

V tomto semifinále ani jeden ze tří setů nevyhrála tenistka, která v jeho úvodu vedla. Úvodní sadu Ivanovičová otočila ze stavu 1:4, ve druhé naopak nevyužila vedení 3:1. Jankovičová pak v rozhodující sadě měla náskok dvou gamů a přiblížila se prvnímu grandslamovému finále v kariéře, ale výhodu promarnila.

"Byl to velmi těžký zápas, hodně nahoru a dolů. Jsem strašně šťastná, že jsem na konci zůstala silná a vyhrála," řekla druhá nasazená Ivanovičová, která na postu světové jedničky vystřídá Rusku Marii Šarapovovou.

Za to, že v úvodu rozhodující sady prohrávala 1:3, podle ní mohl především výborný výkon soupeřky. "A možná jsem také začala být příliš pasivní. Ona je velmi dobrá tenistka, a když jí dáte šance, tak je umí využít," popisovala Ivanovičová kritické chvíle.

Tentokrát bude v zápase o titul favoritkou

Zatímco loni hrála v Paříži své první velké finále, v němž uhrála jen tři gamy proti Belgičance Justine Heninové, tentokrát bude v zápase o titul favoritkou. Čeká ji třináctá nasazená Safinová, která vyřadila Šarapovovou, Jelenu Dementěvovou a dnes i kandidátku na post světové jedničky Kuzněcovovou. "Má skvělou sérii a bude to velmi těžký zápas. Ale teď mám den volna, takže si chci odpočinout, a snad budu znovu hrát dobře," dodala přemožitelka českých tenistek Lucie Šafářové a Petry Cetkovské.

Její finálová soupeřka má šanci napodobit triumf svého bratra Marata z US Open 2000 a Australian Open 2005 a získat pro úspěšnou rodinu třetí velký titul. Safinovi se jako vůbec první bratr a sestra dostali do grandslamového finále ve dvouhrách.

Na rozdíl od předchozích dvou pařížských zápasů, v nichž odvracela mečboly, odehrála tentokrát Safinová mnohem jednoznačnější duel. V zápase s Kuzněcovovou byla po celou dobu aktivnější a turnajové čtyřce nic nepovolila. "Řekla jsem si, že už nesmím být pasivní. Chtěla být agresivní, protože potřetí už by se to nepovedlo. Ale vyhrát ve dvou setech je pro mě nezvyklé," řekla s úsměvem dvaadvacetiletá Ruska.

Věří si i na premiérový boj o titul

Do Paříže přijela jako vítězka velkého antukového turnaje v Berlíně, což jí dodalo sebevědomí. Věří si i na premiérový boj o titul. "Na cestě do finále jsem už prošla vším, takže věřím naprosto všemu," prohlásila.

Vítězka US Open z roku 2004 a pařížská finalistka z roku 2006 Kuzněcovová na kurtu nepůsobila jako hráčka s mnohem většími zkušenostmi se závěrečnými boji na grandslamech. Dělala spoustu chyb. "Bylo to strašné. Vůbec jsem s ní nemohla bojovat, protože jsem bojovala sama se sebou," poznamenala.

Reklama

Související témata: