Hlavní obsah

Ve finále Roland Garros se potřetí utkají Nadal s Federerem

PAŘÍŽ

Španělský tenista a obhájce titulu na French Open Rafael Nadal si snadno zajistil účast v letošním finále. V pátečním semifinále si pohrál s třetím nasazeným Srbem Novakem Djokovičem, kterého z kurtu vyprovodil za 2 hodiny a 48 minut po setech 6:4, 6:2 a 7:6. Trojnásobný pařížský šampión se stejně jako v předchozích dvou letech utká s nejlepším hráčem světa Rogerem Federerem, který v druhém semifinále vyřadil po setech 6:2, 5:7, 6:3, 7:5 domácí naději Gaela Monfilse.

Článek

Už od začátku prvního setu se na dvorci Phillipa Chatriera bojovalo hlavně o podání jednadvacetiletého Srba. Třetí nasazený v úvodní sadě o jeden servis přišel a set prohrál 4:6. Famózně hrající Nadal položil základy k zisku druhého setu již v prvním gamu, v němž opět sebral svému soupeři podání a set později získal v poměru 6:2.

Třetí dějství začalo podobně jako druhé, Nadal se brzy ujal vedení 3:0 na gamy. Ve čtvrté hře se poprvé v utkání podařilo rodákovi z Bělehradu prorazit Nadalovo podání. Úspěch doprovodil Srb spíše odevzdaným gestem, když vytrčil ruce k nebi.

Vše i přes brejkbol nasvědčovalo tomu, že si Nadal dokráčí pro snadné vítězství, Djokovičovi se ale podařil husarský kousek, když Španělovi sebral podání ve chvíli, kdy druhý nasazený Nadal podával na vítězství v zápase. Set došel do tie-breaku, v němž Nadal rozhodl o své výhře.

Federer bude bojovat o vylepšení záporné bilance 

Nadalův nedělní soupeř Federer tak suverénní není, přesto se stejně jako v minulých dvou letech Španěl o titul utká znovu s ním. Šestadvacetiletý Švýcar bude ve finále usilovat o svůj 13. grandslamový triumf a poslední z "velké čtyřky", který zatím nezískal.

Na vítězství nad domácím Monfilsem potřeboval v bouřlivé atmosféře více než tři hodiny, nicméně někdejšího nejlepšího světového juniora zdolal i ve čtvrtém vzájemném duelu. S Nadalem ovšem Švýcar tak příznivou bilanci nemá: prohrává s ním 6:10 na zápasy a na antuce nad ním vyhrál dokonce jen jeden z devíti dosavadních duelů.

French Open:
Muži, dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Monfils (Fr.) 6:2, 5:7, 6:3, 7:5, Nadal (2-Šp.) - Djokovič (3-Srb.) 6:4, 6:2, 7:6 (7:3).

Reklama

Související témata: