Hlavní obsah

Ivanovičová vs Safinová. Která z nich ovládne Roland Garros?

PRAHA

Ať už sobotní finále dámské dvouhry na tenisovém Roland Garros vyhraje kterákoliv z finalistek, pro každou z nich to bude vůbec první grandslamový titul. Mírnou favoritkou je přesto srbská kráska Ana Ivanovičová, která chce ve svém třetím grandslamovém finále konečně zvítězit. Své nečekaně úspěšné tažení v Paříži ale touží vítězně zakončit i Ruska Dinara Safinová.

Článek

Postupem přes svou krajanku Jankovičovou si Ana Ivanovičová zajistila, že se v pondělí stane světovou hráčkou číslo jedna v žebříčku WTA. Tento fakt ale srbské tenistce nestačí. Na třetí pokus by konečně chtěla vyhrát jeden z grandslamů. Před rokem nestačila na Roland Garros na Justine Heninovou, letos pak na Australian Open podlehla Marii Šarapovové.

K tomu ale bude potřebovat zdolat Rusku Dinaru Safinovou, největší překvapení letošního French Open. Čtrnáctá nasazená hráčka přitom na cestě do finále musela překonat řadu nepříjemností. Hned dvakrát byla na pokraji vyřazení. Jak ve čtvrtém kole proti Šarapovové, tak ve čtvrtfinále proti Dementěvové prohrávala 0:1 na sety a 2:5 a musela odvracet mečbol.

Kritické situace však ustála, v semifinále si snadno poradila s další krajankou Kuzněcovovou a zahraje si tak své první grandslamové finále. Jako vzor jí slouží starší bratr Marat, který má dva grandslamové tituly (v roce 2000 vyhrál US Open, o pět let později Australian Open).

Obě finalistky se doposud střetly třikrát, dvakrát se z výhry radovala Ivanovičová. Safinovou ale může povzbudit, že jediného vítězství dosáhla v roce 2005 na antuce, tedy povrchu, na kterém se hraje Roland Garros. Finále dámské dvouhry začíná v 15 hodin, přímým přenosem ho vysílá Eurosport.

Reklama

Související témata: