Hlavní obsah

Ivanovičová porazila v Paříži Safinovou a slaví první grandslamový triumf

PAŘÍŽ/PRAHA

Srbská tenistka Ana Ivanovičová vyhrála letošní French Open a získala vůbec první grandslamový titul v kariéře. Dvacetiletá hráčka v sobotním finále ženské dvouhry porazila Dinaru Safinovou z Ruska po setech 6:4 a 6:3. Srbská tenistka uspěla ve finále grandslamu na třetí pokus, před rokem nestačila na Roland Garros na Justine Heninovou, letos na Australian Open podlehla Marii Šarapovové.

Článek

Letošní finále v Paříži Ivanovičová odstartovala lépe a hned v úvodu vzala své soupeřce podání a brejk vzápětí potvrdila při vlastním servisu. V páté hře ruská tenistka nedokázala při svém podání uhrát ani fiftýn a agresivně hrající Ivanovičová vedla už 4:1. V následující hře se ale podařil brejk také Safinové a poté Ruska snížila na rozdíl jediného gamu.

Ivanovičová měla hned v následujícím gamu na dosah čistou hru, Safinová ale dokázala vyrovnat. Psychickou vzpruhu ale nezužitkovala, hned v další hře ztratila opět servis a srbská hráčka v napínavé koncovce desáté hry potvrdila zisk první sady.

V úvodu druhé sady si obě tenistky podržely podání, ve třetí hře ale byla při servisu Safinové opět úspěšnější srbská tenistka. Ruská tenistka poté nedokázala srovnat krok a v osmé hře nabídla své soupeřce dokonce tři mečboly a Ivanovičová hned první proměnila.

"Byl to hodně nervózní zápas. Myslím, že mi velmi pomohla moje loňská finálová účast v Paříži a jsem moc šťastná, že jsem dokázala vyhrát svůj první grandslamový titul právě zde," prohlásila dojatá Ivanovičová bezprostředně po skončení finálového zápasu. Už postupem do finále Roland Garros si srbská hráčka zajistila posun do čela světového žebříčku.

FRENCH OPEN 2008
Ženy, dvouhra - finále:
Ivanovičová (2-Srb.) - Safinová (13-Rus.) 6:4, 6:3.
Esa: 0:2. Dvojchyby: 1:5. Nevynucené chyby: 22:28. Vítězné míče: 41:37. Využité brejkboly: 5 z 9/2 z 5. Celkem získané míče: 78:64. Čas utkání: 1:38 h.
Muži, čtyřhra - finále:
Cuevas, Horna (Urug./Peru) - Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) 6:2, 6:3.

Reklama

Související témata: