Hlavní obsah

Federera debakl s Nadalem nesložil, na Wimbledon si věří

Jirka G. NovákSport.cz

Během své veleúspěšné kariéry vyhrál Roger Federer už dvanáct grandslamových titulů a k dokonalosti mu chybí jen uspět na French Open. Antuka na pařížském Roland Garros však pro něj zůstává díky jednomu muži stále zakletá. Momentálně nejlepší hráč světa se potřetí za sebou probojoval do finále turnaje a potřetí nestačil na Rafaela Nadala. V neděli mu navíc horkokrevný Španěl uštědřil lekci, na jakou dlouho nezapomene.

Článek

Federer uhrál ve finále jen čtyři gamy, ve třetím setu navíc dostal „kanára“. Větší nášup dostal ve finále French Open jen Brian Gottfried od Guillerma Vilase před jednatřiceti lety. Samotný Federer tak těžkou porážku dokonce během svých 173 zápasů na grandslamech ještě vůbec nezažil. „Takhle prohrát je samozřejmě těžké, Rafa dominoval zápasu od prvního míčku. Po takové porážce by s ním nikdo nechtěl další den hrát znovu,“ uznale tvrdil Federer.

„Tohle je nejsilnější Rafa, jakého jsem kdy předtím viděl. Už nehraje tak krátké balony jak dřív, stejně tak už není možné jako v minulosti tlačit míče do jeho forhendu. Je mnohem agresivnější a tím je pro vás všechno najednou mnohem složitější... Třeba moje podání bylo v pohodě, jenže co to bylo platné, když jsou jeho returny mnohem lepší,“ nešetřil chválou vůči soupeři.

Švýcarský fenomén uznal, že na Nadala neměl, nicméně porážku nebere tragicky. „Musím se dívat dopředu a zkusit to znovu. Uvidíme, co bude příští rok,“ myslí už na další ročník. Zatímco Nadal kraluje grandslamu v Paříži, on je vládcem nadcházejícího Wimbledonu, kde neprohrál od roku 2002. „Antuka a tráva jsou hodně odlišné. Nemyslím si, že by mě ta prohra nějak poznamenala, cítím se velmi silný,“ vzkázal.

Nadal nechtěl moc slavit. Kvůli Federerovi

Po takovém vítězství mohl Nadal třetí pařížský triumf v řadě pořádně oslavovat, ale přesto se na kurtu držel zkrátka. Po posledním míčku jen předvedl vítězné gesto a doběhl k síti podat soupeři ruku. „Pro Rogera to bylo těžké a já k němu pořád cítím respekt. Mám s ním velmi dobré vztahy a tak jsem nechtěl až tak moc slavit. Navíc každý ví, že nehrál nejlépe,“ zlehčoval své vítězství.

„Rogere, promiň za tohle finále,“ prohlásil dokonce Nadal hned poté, co z rukou legendárního Björna Borga převzal trofej pro vítěze. I přes jasné vítězství se však 22letá tenisová hvězda necítí jako nejlepší hráč světa. „Ne, ne, ne. Cítím se jako číslo dvě, protože jím taky jsem. A upřímně - mám spíš blíže být světovou trojkou, než jedničkou,“ dodal pokorně.

Reklama