Hlavní obsah

Davyděnko je prvním finalistou turnaje ve Varšavě

Ruský tenista Nikolaj Davyděnko si počtvrté v sezoně zahraje finále. Na antuce ve Varšavě zdolal Itala Fabia Fogniniho 6:2 a 6:3 a potvrdil pozici turnajové jedničky. Jeho soupeřem v boji o titul bude druhý nasazený Tommy Robredo, jenž porazil Juana Monaka z Argentiny dvakrát 6:4.

Článek

Davyděnko i Robredo na turnaji v Polsku triumfovali v posledních dvou letech, i když tehdy se ještě hrálo v Sopotech. Rus vyhrál předloni, Španěl obhajuje titul z loňska.

Španělská tenistka Maria Martínezová-Sánchezová se stala první finalistkou turnaje v Barceloně, když porazila svou krajanku Nurii Llagosterovou-Vivesovou 2:6, 6:3, 6:1. Pětadvacetiletá hráčka sbírala dosud úspěchy spíše ve čtyřhře a finále turnaje WTA si zahraje poprvé v kariéře.

Soupeřkou Martínezové-Sánchezové bude druhá nasazená Maria Kirilenková, která zdolala Francouzku Stephanii Cohenovou-Alorovou 7:5 a 6:3. Pro jednadvacetiletou Rusku je to již druhá letošní účast ve finále, tu první přetavila v Estorilu po vítězství nad Ivetou Benešovou ve třetí turnajový titul v kariéře.

Federer si zahraje finále v Halle

První hráč světa Roger Federer postoupil do finále tenisového turnaje v německém Halle, který může vyhrát už popáté. V sobotním semifinále švýcarský favorit porazil 6:1 a 6:4 domácího Nicolase Kiefera, který v Halle triumfoval před devíti lety. Federer, jenž zdolal Kiefera pojedenácté ve čtrnáctém vzájemném duelu, si o prvenství zahraje s Němcem Philippem Kohlschreiberem. Švýcarský tenista může na své oblíbené trávě získat druhý letošní titul. V této sezóně zatím zvítězil jen na antuce v portugalském Estorilu.

Wickmayerová bude hrát o svůj první titul

Osmnáctiletá Belgičanka Yanina Wickmayerová si zahraje o svůj premiérový turnajový titul. Na travnatých dvorcích v Birminghamu dnes zdolala Američanku Bethanii Mattekovou 7:5 a 7:6. Její soupeřkou bude Kateryna Bondarenková, která si hladce poradila s Novozélanďankou Marinou Erakovicovou 6:3 a 6:2.

Jednadvacetiletá Ukrajinka tak pomstila svou sestru Aljonu, která právě na Erakovicové ztroskotala ve čtvrtfinále. Devětašedesátá hráčka světového žebříčku bude rovněž bojovat ve svém prvním finále dvouhry, přestože už je grandslamovou vítězkou ve čtyřhře.

Ve finále je i Nadal

Čerstvý čtyřnásobný vítěz Roland Garros Rafael Nadal se probojoval do finále turnaje v londýnském Queen's Clubu a potvrdil, že úspěšně zvládl přechod z antuky na trávu. V semifinále dnes španělský tenista zdolal Američana Andyho Roddicka 7:5, 6:4. Roddick se tak musel rozloučit s vidinou pátého triumfu na tomto turnaji.

Američan v předchozích třech zápasech neztratil ani jednou vlastní servis, ale druhý hráč světa byl nad jeho síly. Bývalé světové jedničce nestačilo k úspěchu ani čtrnáct es.

Nadal, jenž prodloužil svou aktuální vítěznou sérii na 16 utkání, se o svůj první turnajový titul na trávě v neděli utká buď se Srbem Novakem Djokovičem, nebo Argentincem Davidem Nalbandianem.

Držitel 27 titulů ve dvouhře se může stát prvním Španělem od roku 1972, který vyhraje travnatý turnaj. Naposledy to dokázal Andres Gimeno v britském Eastbourne. Nadal se na něj snažil navázat už ve finále předchozích dvou ročníků Wimbledonu, ale vždy podlehl Švýcarovi Rogeru Federerovi.

HALLE:
Dvouhra, muži  - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Kiefer (Něm.) 6:1, 6:4, Kohlschreiber (Něm.) - Blake (2-USA) 6:3, 7:5.
BARCELONA:
Dvouhra, ženy - semifinále:
Kirilenková (2-Rus.) - Cohenová-Alorová (Fr.) 7:5, 6:3, Martínezová-Sánchezová - Llagosterová-Vivesová (obě Šp.) 2:6, 6:3, 6:1.
VARŠAVA:
Dvouhra, muži  - semifinále:
Davyděnko (1-Rus.) - Fognini (It.) 6:2, 6:3, Robredo (2-Šp.) - Monaco (3-Arg.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Fyrstenberg, Matkowski (1-Pol.) - Davyděnko, Ščukin (Rus./Kaz.) 6:0, 3:6, 10:4.
BIRMINGHAM:
Dvouhra, ženy - semifinále:
K. Bondarenková (12-Ukr.) - Erakovicová (N. Zél.) 6:3, 6:2, Wickmayerová (Belg.) - Matteková (USA) 7:5, 7:6 (7:2).
LONDÝN:
Dvouhra, muži - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Roddick (3-USA) 7:5, 6:4, Djokovič (2-Srb.) - Nalbandian (4-Arg.) 6:1, 6:0.

Reklama

Související témata: