Hlavní obsah

Federer v Halle potvrdil svou neporazitelnost na trávě

Švýcarský tenista Roger Federer nenašel ani v 59. zápase na trávě za sebou přemožitele a stal se popáté vítězem turnaje v Halle. Od roku 2003 zde neprohrál jediné utkání. V nedělním finále si světová jednička poradila ve dvou setech s domácím Philippem Kohlschreiberem. Rafael Nadal zase jako první španělský tenista po 36 letech vyhrál turnaj na trávě, když triumfoval v Londýně.

Článek

Federer svému soupeři vždy jednou za set dokázal vzít podání a vlastní si bezchybně podržel. Letos vyhrál teprve svůj druhý titul, poprvé se radoval na antuce v Estorilu.

Ve finále čtyřhry nedotáhl vedení do úspěšného konce česko-indický pár Lukáš Dlouhý, Leander Paes. Ten nestačil na Rusa Michaila Južného a Němce Mischu Zvereva v rozhodujícím super tiebreaku.

Nadal uspěl na trávě jako první Španěl po 36 letech

Čtyřnásobný vítěz Roland Garros Rafael Nadal potvrdil, že není jenom skvělým antukářem a jako první španělský tenista po 36 letech vyhrál turnaj na trávě. Ve finále v Londýně dnes porazil 7:6 a 7:5 Srba Novaka Djokoviče a zvládl úspěšně generálku na Wimbledon, stejně jako jeho největší sok Švýcar Roger Federer v Halle.

Posledním Španělem, který se radoval z triumfu na povrchu, který není mezi Jihoevropany vůbec oblíbený, byl Andres Gimeno v roce 1972. Tehdy vyhrál turnaj v Eastbourne.

Nadal dnes prohrával v prvním setu už 0:3, ale poté dokázal vyrovnat a v dramatickém tie-breaku získat sadu pro sebe. Také ve druhém setu tahal za kratší konec, když Djokovič podával za stavu 5:4, španělský svalovec ale třemi gamy za sebou zničil veškeré soupeřovy naděje.

Ruský tenista Nikolaj Davyděnko vyhrál turnaj ve Varšavě a zopakoval svůj triumf z předloňského roku, kdy byly ještě dějištěm Sopoty. V dnešním finále porazil v souboji nejvýše nasazených hráčů turnajovou dvojku a obhájce titulu Tommyho Robreda ze Španělska dvakrát 6:3.

Čtvrtý hráč světa si vedle prémie 67 750 eur připsal po předchozích triumfech v Miami a Pörtschachu již třetí letošní titul. Navíc Robredovi oplatil porážku z 3. kola nedávného turnaje Masters v Římě.

Davyděnko se do finále tohoto turnaje probojoval po roční pauze. Loni v Sopotech za podezřelých okolností vypadl ve druhém kole s Argentincem Martinem Vassalem Arguellem a dostal se do podezření z korupce.

Britská internetová kancelář Betfair totiž na tehdejší zápas přijala na porážku ruského favorita nezvykle vysoké sázky ve výši sedm milionů dolarů. Davyděnko zápas skrečoval, společnost kvůli podezření ze zmanipulování výsledku utkání z nabídky stáhla.

První titul pro Katerynu Bondarenkovou

Ukrajinka Kateryna Bondarenková získala v Birminghamu svůj premiérový titul na okruhu WTA. Jednadvacetiletá tenistka porazila o tři roky mladší Belgičanku Yaninu Wickmayerovou po velké bitvě 7:6, 3:6 a 7:6. Utkání na trávě trvalo téměř tři hodiny.

Také Belgičanka, které patří v žebříčku až 85. místo, hrála své první velké finále. Se soupeřkou, která má na svém kontě grandslamový triumf ve čtyřhře, sehrála vyrovnanou partii. V rozhodujících chvílích ale doplatila na slabší podání, při němž udělala devět dvojchyb. Bondarenková na cestě za prémií 31 tisíc dolarů vyřadila ve čtvrtfinále i českou hráčku Petru Cetkovskou.

Ukrajinská tenistka se vyrovnala starší sestře Aljoně, která má singlový titul z předloňského turnaje v Lucemburku.

HALLE
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Južnyj, Zverev (Rus./Něm.) - Dlouhý, Paes (4-ČR/Indie) 3:6, 6:4, 10:3.
LONDÝN
Dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Djokovič (2-Srb.) 7:6 (8:6), 7:5.
VARŠAVA
Dvouhra - finále:
Davyděnko (1-Rus.) - Robredo (2-Šp.) 6:3, 6:3.
BARCELONA
Dvouhra - finále:
Kirilenková (2-Rus.) - Martínezová-Sánchezová (Šp.) 6:0, 6:2.
BIRMINGHAM
Dvouhra - finále:
K. Bondarenková (12-Ukr.) - Wickmayerová (Belg.) 7:6 (9:7), 3:6, 7:6 (7:4).

Reklama

Související témata: