Hlavní obsah

Pro Borga je Federer až třetím favoritem Wimbledonu

LONDÝN

Švýcarský tenista Roger Federer na londýnské trávě prohrál naposledy v roce 2002 a od té doby pětkrát za sebou vyhrál Wimbledon, ale pro Björna Borga je mezi kandidáty na letošní titul až na třetím místě. Legendární Švéd už bezprostředně po Roland Garros prohlásil, že Rafael Nadal je pro něj favoritem i pro Wimbledon, a ve čtvrtek před Švýcara zařadil také vítěze Australian Open Novaka Djokoviče.

Článek

Pokud by Federer ve Wimbledonu získal šestý titul za sebou, překonal by Borgův rekord v nepřerušené sérii výher z let 1976 až 1980. Seveřan mu však příliš nevěří. "Jako vítěze sázím na Nadala, moje druhá volba je Novak Djokovič a třetí Roger. Aby ty chlapce ve Wimbledonu porazil, bude muset hrát lépe než loni. Ví, že musí hrát neskutečný tenis, aby znovu vyhrál," uvedl Borg, který ukončil úspěšnou kariéru už v necelých 26 letech.

Možná i proto by ho ani příliš nepřekvapilo, kdyby příští rok ohlásil odchod z tenisu také šestadvacetiletý Švýcar. "Asi se to nestane, ale kdyby se Roger rozhodl skončit, nešokovalo by mě to. Lidé od něj neustále očekávají vítězství, a to je psychicky i fyzicky vyčerpávající," vysvětlil.

Věří, že Federer může překonat rekord Peta Samprase v počtu grandslamových titulů. Slavný Američan na turnajích elitní kategorie triumfoval čtrnáctkrát, Švýcar má zatím o dvě trofeje méně. "Myslím, že se mu to podaří, pokud bude pokračovat s tenisem," prohlásil Borg.

Sampras plánuje sedět mezi jeho fanoušky

Sám Sampras si myslí, že ho Federer o rekord připraví. Plánuje, že při jeho patnáctém triumfu na grandslamu bude sedět mezi jeho fanoušky. "Nechal bych ho vychutnat si ty emoce, ale chtěl bych tam být, abych vyjádřil respekt k tomu rekordu a k tomu, co dokázal. Jenom bych řekl: Gratuluji," uvedl šestatřicetiletý Američan.

Kdyby Federer vyhrál Wimbledon i zářijové US Open, bojoval by o rekord na Australian Open. Sampras žertoval, že Melbourne je trochu z ruky. "Říkal jsem Rogerovi: 'Udělej to tak, aby to bylo v New Yorku nebo v Londýně. Do Austrálie je dlouhá cesta.' Ale jestli to takhle dopadne, poletím tam," řekl.

Na rozdíl od Borga si myslí, že se Federer po pařížském finálovém debaklu od Nadala ve Wimbledonu vrátí v plné síle. "Na grandslamech je pořád největším favoritem na vítězství. Pár jich prohrál, ale může mu to prospět. Přiměje ho to jít dál a zase se rozpálit. Bude v pohodě," uvedl.

Reklama