Hlavní obsah

Švédský tenista Björkman po olympiádě ukončí kariéru

STOCKHOLM

Šestatřicetiletý švédský tenista Jonas Björkman v pondělí oznámil, že se chystá ukončit aktivní kariéru. V prohlášení pro švédská média uvedl, že jeho posledním turnajem budou olympijské hry v Pekingu.

Článek

Björkman, kterého čeká poslední Wimbledon, uvedl, že je čas rozloučit se s kurty a věnovat se rodině a novým výzvám. Jeho konec přichází ve chvíli, kdy ve dvouhře vypadl z první stovky světového žebříčku, ale stále patří k uznávaným deblistům. "Byl by to fantastický závěr kariéry, kdybych mohl pro Švédsko získal olympijskou medaili," přál si Björkman v závěru svého prohlášení.

Na vrcholu byl zhruba před na přelomu let 1997 a 1998, kdy byl světovou čtyřkou ve dvouhře a jedničkou ve čtyřhře. Celkem vyhrál ve dvouhře šest turnajů ATP, ve čtyřhře pak získal dokonce 51 titulů. Třikrát byl členem švédského týmu, který zvítězil v Davisově poháru (1994, 1997 a 1998).

Na grandslamových turnajích hrál dvakrát semifinále singlu, ve Wimbledonu 2006 a na US Open 1997. Ve čtyřhře třikrát vyhrál Wimbledon i Australian Open, dvakrát triumfoval na Roland Garros a jednou na US Open.

Reklama

Související témata: