Hlavní obsah

Tenista Štěpánek udolal Srba Troického a jde ve Wimbledonu dál

Český tenista Radek Štěpánek prošel do 3. kola Wimbledonu přes srbského soupeře Viktora Troického. Šestnáctý nasazený hráč získal utkání po setech 6:7, 6:7, 6:3, 6:1 a 6:2. Po prohře v prvních dvou setech byl klíčovým úspěšný brejk v sedmé hře třetí sady. Od té chvíle Štěpánek prohrál jen tři gamy a radoval se z výhry. Troického v pátém setu limitovalo zranění kotníku.

Článek

Český tenista měl pomalejší rozjezd a hned o svůj první servis musel tvrdě bojovat. Po skoro deseti minutách konečně zužitkoval jednu z výhod a srovnal na průběžných 1:1. I Troicki musel vzápětí zuby nehty hájit své podání, v prodloužené hře jej spasila dvě esa. O svůj další servis už ale dvaadvacetiletý Srb přišel. Po dvojchybě, která poslala Štěpánka do vedení, pak horkokrevný hráč mrštil raketou směrem ke své židli a byl rozhodčím napomínán.

Úspěšný brejk je třeba potvrdit, což se šestnáctému nasazenému wimbledonského turnaje nepodařilo. Český tenista ztratil další dva gamy a z vedení 3:2 bylo rázem nepříznivé skóre 3:4. Propad dokázal účastník svého 8. turnaje v All England Clubu zastavit, ubránil svůj servis a byl kousek od dalšího brejku. Srbský mladík ale zabojoval a game pro sebe získal, stejně tak odolal tlaku českého hráče i při svém dalším podání.

Štěpánka vzápětí nezlomilo ani chybné rozhodnutí při jeho dobrém úderu a poslal první set do tie-breaku. V něm však proti skvěle servírujícímu a prohazujícímu Troickému uhrál pouze jeden míč. Druhá sada nezačala pro favorita o nic lépe a hned v první hře se musel český hráč tvrdě bít při pokusu soupeře o brejk. Poté si ale oba hráči svá podání střežili a tak o zisku setu musela opět rozhodnout zkrácená hra. Tu znovu vyhrál srbský tenista, tentokrát v poměru 7:3.

Štěpánek předvedl svou vyhlášenou bojovnost 

Konec na wimbledonské trávě se českému tenistovi přiblížil hned na začátku třetí sady, kdy jej Troicki brejknul, svou kořist ale bělehradský rodák nedokázal potvrdit při svém podání. Pověst bojovníka Štěpánek potvrdil ziskem soupeřova servisu v sedmé hře, v níž se vydal ze všech sil. Povedený game oslavil svým typickým emotivním způsobem.

Své probuzení demonstroval nejlépe čtvrtfinalista Wimbledonu z roku 2006 při servisu i dalším brejkem, díky němuž získal třetí set 6:3 na gamy. Srbský hráč přišel o své podání i ve čtvrté hře následujícího setu a Štěpánkovu radost se svým přítelem prožívala i na tribuně sedící česká ženská jednička Nicole Vaidišová. Ta mohla sledovat, jak její miláček odevzdanému soupeři krade čtvrtý set v poměru 6:1.

Na začátku rozhodujícího dějství si nechal Troicki ošetřit levý kotník a vyvrcholení bitvy mohlo vypuknout. Srbského hráče ale limitovalo zranění při pohybu a o své první podání rychle přišel. Štěpánek kulhajícího soka nijak nešetřil a po hladkém průběhu získal pátý set v poměru 6:2 a může se těšit na 3. kolo nejslavnějšího tenisového turnaje. V tom se rodák z Karviné střetne s Rusem Michailem Južným.

Wimbledon 2008, čeští hráči:
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek (16-ČR) - Troicki (Srb.) 6:7 (1:7), 6:7 (3:7), 6:3, 6:1, 6:2.
Čtyřhra - 1. kolo:
Parrott, Polášek (USA/SR) - Damm, Vízner (6-ČR) 6:4, 7:6 (8:6), 2:6, 6:4, Pála, Zelenay (ČR/SR) - Bellucci, Daniel (Braz.) 7:5, 6:4, 6:3, F. Lopez, Verdasco (Šp.) - Cibulec, I. Minář (ČR) 6:4, 6:4, 6:4, Dlouhý, Paes (9-ČR/Indie) - Butorac, Fisher (USA/Austr.) 6:3, 7:6 (7:3), 6:3.
Ženy:
Čtyřhra - 1. kolo:
Vesninová, Zvonarevová (Rus.) - Hrdinová, Kvitová (ČR) 7:6 (10:8), 4:6, 6:2.
Smíšená čtyřhra:
Björkman, Moliková (Švéd./Austr.) - Čermák, Hradecká (ČR) 4:6, 6:3, 6:1.
Ostatní výsledky najdete zde.

Reklama