Hlavní obsah

Federer nehodlá zopakovat podcenění Ančiče z roku 2002

LONDÝN

Světová jednička Roger Federer se ve středu potká ve Wimbledonu se svým posledním přemožitelem na trávě Mariem Ančičem. Švýcarský tenista před utkáním s nenasazeným Chorvatem prohlásil, že nehodlá zopakovat chybu z roku 2002, kdy Ančiče podcenil.

Článek

Do Wimbledonu před šesti lety přijel jako sedmý nasazený a navíc posílený vědomím, že zde rok před tím ukončil panování Peta Samprase na londýnské trávě. "Naprosto jsem ho podcenil. Byl jsem hodně překvapený, hrál dobře až do konce. Byl jsem poněkud šokovaný a nechápal jsem, co se mi to stalo," vzpomínal Federer.

Wimbledonský šampión z posledních pěti let se z porážky poučil. "Naučilo mě to, že nesmím podcenit žádného soupeře bez ohledu na to, odkud je, jakou má techniku a kde je na žebříčku."

Ančičovi bylo tehdy osmnáct a netušil, že se o jeho vítězství bude mluvit ještě dlouhá léta. Vytáhlý Chorvat se díky výbornému servisu prosazuje především na rychlých površích a po loňské půlroční pauze kvůli mononukleóze se vrací zpátky.

Podruhé Federera zatím neporazil

Od památného wimbledonského duelu s Federerem pětkrát prohrál a zatím ho podruhé neporazil. Při vzpomínkách na šest let staré utkání upozorňuje, že Federer od té doby urazil dlouhou cestu. "Můžu tady sedět a vyprávět o tom, jak to bylo velké vítězství a jak jsem porazil Rogera Federera, ale to nebyl Roger Federer, jak ho známe dnes. V roce po tomhle Wimbledonu vylétl a teď je to úplně jiný hráč," řekl aktuálně 43. tenista světa, který nebyl mezi nasazenými v mužské dvouhře.

Jen budoucí Federerovy výsledky dostaly jejich zápas do popředí zájmu. "Je to neuvěřitelné, protože od té doby na trávě neprohrál. Ale kdyby to tak nebylo, myslím, že lidé by na to moje vítězství zapomněli," dodal Ančič.

Na postup do čtvrtfinále se nadřel, když zápas s Fernandem Verdaskem ze Španělska ve 4. kole vyhrál až 13:11 v pátém setu. Naopak obhájce titulu ještě na turnaji neztratil ani set a v osmifinále porazil svého předchůdce na wimbledonském trůnu z roku 2002 Lleytona Hewitta z Austrálie.

Reklama