Hlavní obsah

Tenista Berdych si zahraje ve švédském Bastadu finále

PRAHA

Český tenista Tomáš Berdych si poprvé v této sezóně zahraje finále turnaje ATP. Postoupit do boje o titul se mu podařilo ve švédském Bastadu, kde v semifinále porazil Španěla Fernanda Verdaska 2:6, 6:3 a 6:2. Ve finále se utká s dalším Španělem Tommy Robredem. S ním se zatím Berdych střetl třikrát, prohrál pouze před třemi lety v Dubaji.

Článek

Berdychovi se na švédské antuce podařila odveta za Wimbledon, kde ho Verdasco jasně porazil v třetím kole. Úvod zápasu sice lépe vyšel druhému nasazenému Španělovi, který rychle vedl 4:0 a následně získal úvodní set, ale pak se zápas otočil na českou stranu.

Od druhého setu Berdych ani jednou neztratil podání a nerozhodila ho ani dešťová přeháňka, kvůli níž byl v rozhodující sadě zápas přerušen za stavu 4:1 pro českého tenistu ve chvíli, kdy měl jít na podání.

Po více než hodinové pauze dvaadvacetiletý Čech bez problémů dotáhl utkání do vítězného konce a v Bastadu zopakoval finálovou účast z roku 2005. Letos se takhle daleko dostal poprvé, zatím bylo jeho maximem semifinále podniku série Masters v Miami. V neděli bude usilovat o čtvrtý turnajový titul v kariéře, naposledy se radoval loni na trávě v Halle.

Del Potro poprvé ve finále 

Argentinský semifinálový souboj ve Stuttgartu zvládl lépe Juan Martin Del Potro a zahraje si poprvé v kariéře o turnajový titul. Svého soupeře Eduarda Schwanka porazil ve dvou setech a ve finále může narazit na dalšího krajana. Devatenáctiletý Del Potro prokázal výbornou formu posledních týdnů již na trávě v Hertogenboschi, kde postoupil do semifinále.

Jeho soupeřem v boji o titul bude druhý nasazený Richard Gasquet z Francie. Ten sice dnes prohrál první set s dalším Argentincem Agustinem Callerim 6:7, poté ale dokázal utkání otočit a další sety vyhrál 6:2 a 6:3.

Rumunský tenista Viktor Hanescu si zahraje podruhé v životě finále turnaje ATP. V sobotu překvapivě porazil ve švýcarském Gstaadu nejvýše nasazeného Stanislase Wawrinku 6:3, 3:6 a 6:4. Až osmdesátý hráč světa bude bojovat o svůj premiérový titul s vítězem duelu mezi Španělem Guillermem Garcíou-Lopezem a Rusem Igorem Andrejevem.

Dosud jediné finále odehrál Hanescu loni na antuce v Bukurešti, kde nestačil na Francouze Gillese Simona.

Francouzský tenista Fabrice Santoro se stal prvním finalistou turnaje v Newportu. Na americké trávě dnes porazil ve dvou setech domácího Vincenta Spadeu. V neděli bude pětatřicetiletý veterán obhajovat loňský titul proti vítězi druhého semifinále mezi Indem Prakašem Amritražem a Kanaďanem Frankem Dancevicem.

BASTAD
Dvouhra - semifinále:
Berdych (4-ČR) - Verdasco (Šp.) 2:6, 6:3, 6:2, Robredo (3-Šp.) - Ferrer (1-Šp.) 2:6, 6:1, 6:2.
STUTTGART
Dvouhra - semifinále:
Del Potro (Arg.) - Schwank (8-Arg.) 6:2, 6:4, Gasquet (2-Fr.) - Calleri (6-Arg.) 6:7 (3:7), 6:2, 6:3
GSTAAD:
Dvouhra - semifinále:
Hanescu (Rum.) - Wawrinka (1-Švýc.) 6:3, 3:6, 6:4.
NEWPORT
Dvouhra - semifinále:
Santoro (2-Fr.) - Spadea (USA) 7:6 (7:4), 6:1

Reklama