Hlavní obsah

Tenista Čermák dostal kvůli sázkám distanc na deset týdnů

LONDÝN

Český tenista František Čermák má kvůli sázkám na cizí zápasy na deset týdnů zastavenou činnost na okruhu ATP a musí zaplatit pokutu 9450 eur (asi 217 000 korun). Deblovému specialistovi v pondělí udělila trest organizace ATP zastřešující mužské turnaje. Čermák v neděli společně s Nizozemcem Rogierem Wassenem vyhrál turnaj v Amersfoortu, ale teď musí na déle než dva měsíce na turnaje ATP zapomenout.

Článek

"Vyšetřování, které ATP zahájila v listopadu 2007, zjistilo, že Čermák sázel na tenisové zápasy od 9. září 2006 do 1. února 2007," uvedla ATP v oficiálním prohlášení.

Trest se týká jen podniků z kalendáře ATP, takže Čermáka nečeká herní pauza. "Například mohu hrát US Open, které spadá pod ITF. Také můžu hrát bundesligu a menší turnaje," řekl český tenista v telefonickém rozhovoru pro ČTK.

O výsledcích vyšetřování se dozvěděl v polovině května na turnaji v Hamburku, od té doby s ATP svůj případ řešil. "Bylo jasné, že nějaký trest dostanu," poznamenal Čermák, který prý během inkriminovaného období sázel jen ojediněle.

V některých měsících sázel jen po jednom dni, jen v jednom to bylo asi deset dní. Zkoušel štěstí na internetu, kde se dá sázet nejen na výsledky zápasů, ale i na spoustu jiných příležitostí. "Sázel jsem z nudy na skutečnosti, které jsem nemohl ovlivnit, jako třeba kdo vyhraje první game třetího setu nebo jaké bude v nějakém gamu skóre. Průměrná výška sázek byla šest a půl eur," uvedl Čermák.

Takové jednání však tenistům pravidla nedovolují. "Antikorupční program ATP jasně říká, že sázení na jakýkoliv tenisový zápas nebude tolerováno," prohlásil výkonný viceprezident ATP Gayle David Bradshaw.

Potrestán i Slovák Mertiňák

Vedení mužského tenisu se začalo sázkami intenzivněji zabývat loni v srpnu, kdy společnost Betfair upozornila na podezřelé sázky na zápas čtvrtého tenisty světa Nikolaje Davyděnka z Ruska s Martinem Vassallem Arguellem na turnaji v Sopotech. Sázky na vítězství argentinského outsidera se tehdy hromadily i ve chvíli, kdy Davyděnko vyhrál první set hladce 6:2. Ve třetím setu ruský tenista utkání skrečoval kvůli zranění nohy.

Čermákovo provinění je z doby, kdy sázky v tenise zdaleka nebyly takovým problémem. "Vůbec mě nenapadlo, že by se mohli zajímat o někoho, kdo sází za pět šest eur, za to si venku nekoupíte ani pivo. Myslím, že ten trest je tvrdý. V tom Davyděnkově zápase šlo o úplně jiné peníze," řekl Čermák.

V rámci stejného vyšetřování byl potrestán i slovenský deblista Michal Mertiňák, který s českým hráčem Petrem Pálou triumfoval v neděli v chorvatském Umagu. Za sázky z října 2006 má zastavenou činnost na dva týdny a navíc dostal pokutu 1890 eur. Ani v jednom případě nebyla odhalena snaha o ovlivňování zápasů, na které měli hráči vsazeno.

Čermák nefiguruje na singlovém žebříčku, ale ve čtyřhře mu patří 34. pozice. V deblu získal šestnáct turnajových titulů a celkem si v kariéře vydělal přes milión dolarů.

ATP kvůli obavám z ovlivňování výsledků postihuje sázení tenistů na turnaje, i když se nejedná o jejich zápasy. V minulosti už tresty dostali Italové Federico Luzzi, Giorgio Galimberti, Alessio Di Mauro, Potito Starace a Daniele Bracciali. První jmenovaný přitom sázel i na vlastní duely.

Reklama