Hlavní obsah

Španělský tenista Nadal vystřídá Federera v čele žebříčku ATP

Španělský tenista Rafael Nadal bude novou světovou jedničkou. Na turnaji série Masters v Cincinnati vyřadil v pátečním čtvrtfinále Ekvádorce Nicolase Lapenttiho po setech 7:6, 6:1 a na prvním místě žebříčku ATP vystřídá po čtyřech a půl letech Švýcara Rogera Federera.

Článek

Letošní wimbledonský vítěz se může dostat na nejvyšší pozici žebříčku již v pondělí, pokud celý turnaj vyhraje. Kdyby Nadal v Cincinnati vypadl v semifinále, stanul by v čele pořadí 18. srpna. Pokud se dostane do finále, má jistotu tenisového trůnu 11. srpna. Federer bude totiž z tohoto období loňského roku odepisovat body za finálovou účast v Torontu, zatímco Nadal jen body za semifinále.

Dvaadvacetiletý španělský tenista má v současnosti skvělou formu: vyhrál už 32 zápasů v řadě a získal pět turnajových titulů za sebou. Jeho dalším soupeřem v Cincinnati bude Srb Novak Djokovič, nasazený jako číslo tři.

Federer figuruje na nejvyšší příčce světového žebříčku nepřetržitě 235 týdnů, což je historické maximum. Daleko za ním je se 160 týdny Američan Jimmy Connors.

Před ním byli nejlepšími tenisty Moya a Ferrero

Nadal se stane třetím Španělem, jemuž se povedlo dostat se až na vrchol světového pořadí. Před ním byli nejlepšími tenisty Carlos Moya a Juan Carlos Ferrero. "Jsem šťastný, protože o post jedničky jsem usiloval tři roky. Pravda, byl jsem spokojený, i když jsem vyhrával turnaje jako světová dvojka, ale být číslem jedna byl samozřejmě můj velký cíl," prohlásil po utkání Nadal, jenž strávil na druhém místě žebříčku 158 týdnů.

Přiznal, že klíčový duel s dvaatřicetiletým Ekvádorcem Lapenttim nebyl vůbec jednoduchý. V úvodní sadě musel Nadal odvrátit dva brejkboly a nakonec zvítězil až po téměř dvou hodinách. "Už jsem byl po těch zápasech z minulého týdne v Torontu docela unavený, tady je navíc hodně horko a vlhko. Nakonec se to podařilo, ale proti Djokovičovi musím rozhodně zahrát lépe," dodal španělský vítěz pěti grandslamových turnajů.

Den poté, co vyhrál dva tie-breaky nad Rogerem Federerem, postoupil díky dvěma zvládnutým zkráceným hrám chorvatský tenista Ivo Karlovič už do semifinále. S 208 centimetry nejvyšší muž na okruhu ATP porazil ve čtvrtfinále 7:6, 7:6 Philippa Kohlschreibra z Německa, jemuž nasázel 24 es. V semifinále se utká s Britem Andym Murraym.

CINCINNATI:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (2-Šp.) - Lapentti (Ekv.) 7:6 (7:3), 6:1, Djokovič (3-Srb.) - Gulbis (Lot.) 6:3, 6:4, Murray (8-Brit.) - Moya (Šp.) 2:6, 6:3, 6:1, Karlovič (16-Chorv.) - Kohlschreiber (Něm.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:3)
Semifinálové dvojice: Nadal - Djokovič, Murray (8-Brit.) - Karlovič (16-Chorv.).
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Dlouhý, Paes (6-ČR/Ind.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:5).

Benešová ve Stockholmu nepostoupila

Česká tenistka Iveta Benešová vypadla na turnaji ve Stockholmu s Věrou Duševinovou a do semifinále se neprobojovala. Jednadvacetiletou soupeřku z Ruska, která je v žebříčku o čtyři místa za ní, neporazila ani na čtvrtý pokus, když podlehla dvakrát 3:6.

Pětadvacetiletá rodačka z Mostu v pátek nevyužila ani jeden ze šesti brejkbolů, které jí soupeřka nabídla. Naopak svůj servis třikrát ztratila. Duševinové se ve Stockholmu dařilo již loni, kdy se dostala až do finále.

STOCKHOLM:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Duševinová (Rus.) - Benešová (ČR) 6:3, 6:3, A. Radwaňská (1-Pol.) - Pinová (Fr.) 6:2, 1:0 skreč, Srebotniková (3-Slovin.) - Ruanová (Šp.) 6:2, 6:0, Wozniacká (4-Dán.) - Medinaová (5-Šp.) 6:1, 6:3.
Semifinálové dvojice: A. Radwaňská - Wozniacká, Srebotniková - Duševinová.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Benešová, Záhlavová-Strýcová (4-ČR) - Laineová, Larssonová (Fin./Švéd.) 3:6, 6:3, 10:6.
Čtyřhra - semifinále:
Cetkovská, Šafářová (ČR) - Pinová, Wickmayerová (Fr./Belg.) bez boje.

Cibulková vzala Jankovičové šanci

Nečekaně úspěšná pouť slovenské tenistky Dominiky Cibulkové turnajem v Montrealu neskončila ani ve čtvrtfinále. Devatenáctiletá rodačka z Bratislavy postoupila do semifinále díky vítězství 7:5, 6:2 nad favorizovanou Srbkou Jelenou Jankovičovou, kterou tak připravila o šanci stát se novou světovou jedničkou.

Druhá hráčka žebříčku Jankovičová mohla v případě postupu do finále vystřídat na prvním místě krajanku Anu Ivanovičovou, jež překvapivě vypadla už v 3. kole.

Cibulková už v Montrealu vyřadila nasazenou pětku Jelenu Dementěvovou, dvanáctku Naděždu Petrovovou a v pátek i Jankovičovou. V semifinále turnaje WTA je potřetí v kariéře.

V Montrealu se do SF nedostala ani Kuzněcovová

Žádná z šestice nejvýše nasazených tenistek se na turnaji v Montrealu neprobojovala do semifinále. V pátečním ruském souboji prohrála turnajová čtyřka Světlana Kuzněcovová se sedmou nasazenou Dinarou Safinovou ve třech setech. Právě Safinová se tak stala největší favoritkou závěrečných bojů a po Berlínu a Los Angeles bude usilovat o třetí letošní titul.

V semifinále se v sobotu dvaadvacetiletá moskevská rodačka utká s Victorií Azarenkovou z Běloruska, která vyřadila Rakušanku Tamiru Paszekovou. O finálovou účast se v druhém duelu střetnou Francouzka Marion Bartoliová a montrealský postrach favoritek Dominika Cibulková ze Slovenska.

MONTREAL:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Safinová (7-Rus.) - Kuzněcovová (4-Rus.) 2:6, 6:3, 6:2, Azarenková (11-Běl.) - Paszeková (Rak.) 6:4, 7:5, Cibulková (SR) - Jankovičová (2-Srb.) 7:5, 6:2, Bartoliová (10-Fr.) - Sugijamaová (Jap.) 6:2, 6:3.
Semifinálové dvojice: Safinová - Azarenková, Cibulková (SR) - Bartoliová (10-Fr.).
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Peschkeová, Stubbsová (2-ČR/Austr.) - Moritaová, Sugijamaová (Jap.) 7:5, 7:6 (8:6).

Reklama

Související témata: