Hlavní obsah

Nadal ukončil Federerovo panování na žebříčku ATP i ve Wimbledonu

CINCINNATI

Španělský tenista Rafael Nadal prožívá úspěšné měsíce. Na začátku června počtvrté za sebou vyhrál Roland Garros, v červenci ukončil pětileté panování Švýcara Rogera Federera na slavném Wimbledonu a po pátečním čtvrtfinálovém vítězství na turnaji série Masters v Cincinnati vystřídá Federera po čtyřech a půl letech i na prvním místě žebříčku ATP.

Článek

Výrazný krok k sesazení svého švýcarského soka z pozice světové jedničky učinil dvaadvacetiletý mladík již v červenci, kdy Federera porazil a získal svůj první wimbledonský titul.

Nadal se sice nálepky antukového specialisty zbavil už dávno, ale teprve wimbledonské vítězství z něj učinilo absolutně komplexního tenistu, který světu dokázal, že může zvítězit na jakémkoliv povrchu. V rozletu jej snad může zbrzdit jediné - stále se vracející zranění kolen, která si před zápasy musí nechat podvazovat.

Nadal má problémy s koleny

Kvůli problémům s koleny se Nadal musel odhlašovat z některých turnajů v sezónách 2005 i 2006. Před US Open 2007 to vypadalo podobně, naštěstí pro něj zasáhl "laserový doktor" Pier Francesco Parra, jehož Španěl několikrát navštívil v jednom z hotelů na Manhattanu. Italský odborník jej dokázal dát dohromady alespoň natolik, že Nadal došel až do čtvrtého kola, ve kterém nestačil na krajana Ferrera.

Také při letošním Wimbledonu fanouškům svalnatého mladíka zatrnulo - v zápase s Južným jej v koleně píchlo tak nepříjemně, až se skácel k zemi. Po ošetření ale jako buldozer pokračoval ve válcování svého soupeře, kterému nakonec ve třech setech povolil vyhrát jen sedm her. První set na turnaji mu dokázal sebrat až Federer ve finále.

Poprvé vyhrál na okruhu ATP v srpnu 2004

Rafael Nadal se z vítězství na turnaji na okruhu ATP poprvé radoval v srpnu 2004 v Sopotech, ještě výrazněji na sebe upozornil výkony v Davisově poháru. Svými body přispěl k postupu přes Českou republiku i Francii, ve finále s USA zdolal tehdejší světovou dvojku Andyho Roddicka a stal se nejmladším tenistou, který kdy zvedl nad hlavu "salátovou mísu".

V roce 2005 se díky 11 turnajovým primátům stal nejúspěšnějším teenagerem tenisové historie a sezónu zakončil na druhém místě žebříčku ATP. V témže roce se váha uváděná u jeho vizitky zvedla ze 75 kg na 85 kg. Deset kilogramů svalové hmoty nabraných za jediný rok nebylo možno přehlédnout a Nadal si vysloužil obvinění z užívání kreatinu a dalších podpůrných látek, jež nebylo nikdy prokázáno.

Rodák z Monakoru, druhého největšího města Mallorky, začal hrát tenis jako čtyřletý pod dohledem strýce Toniho Nadala, jenž je dodnes jeho trenérem. Další Nadalův strýc Miguel Angel je bývalým fotbalovým obráncem FC Barcelona a španělské reprezentace.

Reklama