Hlavní obsah

Nadal vstoupí na tenisový trůn s olympijským zlatem

PEKING

Španělský tenista Rafael Nadal získal zlatou olympijskou medaili ve dvouhře. Šampión z Roland Garros a Wimbledonu, který se v pondělí stane světovou jedničkou, v nedělním finále v Pekingu porazil 6:3, 7:6 a 6:3 Chilana Fernanda Gonzaleze.

Článek

Ten k bronzu z Atén přidal tentokrát stříbro. Gonzalez má kompletní medailovou sbírku z olympiády, protože před čtyřmi lety získal společně s Nicolasem Massuem ještě zlato ve čtyřhře.

Letošní vítěz se stal vůbec prvním španělským tenistou, který vyhrál olympijské zlato. "Něco takového by mě nenapadlo ani v těch nejlepších snech. Nevyhrál jsem to tady pouze pro sebe, ale pro mnoho lidí," řekl ke svému triumfu Nadal. Jak vysoko tento triumf staví, však určit nedokázal. "V tenise jako takovém jsou přece jen o něco důležitější grandslamy, ale pro sportovce jsou zase olympijské hry důležitější než všechno ostatní. Všechno chutná odlišně," přemítal.

Nadal vstoupil do finále lépe než jeho soupeř a rychle se ujal vedení 2:0. První set dovedl k vítězství 6:3, ale druhá sada byla dlouho vyrovnaná.

Gonzales litoval ztracených mečbolů

Finalista Australian Open z roku 2007 Gonzalez měl za stavu 6:5 dokonce dva setboly při servisu soupeře, ale ani jeden nevyužil a zápas se definitivně zlomil na stranu favorizovaného Španěla. Zkrácenou hru rodák z Mallorky vyhrál 7:2 a ve třetí sadě se dostal do vedení 4:1. V sedmém gamu mohl Gonzalez smazat ztrátu brejku, šanci však znovu nevyužil.

Naopak vzápětí čelil při vlastním servisu třem mečbolům, a i když je dokázal odvrátit, Nadal mu při dalším podání už nedal šanci. Španělský tenista dlouho považovaný jen za fenomenálního antukáře tak vyhrál velký turnaj i na tvrdém povrchu. Po čtyřech titulech z Roland Garros a letošním prvním úspěchu na wimbledonské trávě uspěl také na betonu.

Gonzalez po zápase litoval dvou ztracených setbolů, především toho, kdy pokazil lehký bekhendový volej. "Čekal jsem, že mi to pošle na druhou stranu," hledal omluvu pro svou chybu. Přestože prohrál se suverénem současného tenisu, s porážkou se špatně smiřoval. "Jsem přece jen trošku smutný. Když se dostanete do finále, tak prostě chcete tu nejlepší medaili," vysvětlil Gonzalez své zklamání.

Dvouhra - finále:
Nadal (2-Šp.) - Gonzalez (12-Chile) 6:3, 7:6 (7:2), 6:3.

Reklama