Hlavní obsah

Štěpánek byl rád, že skončila jeho "dieta" bez vítězství

Poprvé od Wimbledonu se tenistovi Radku Štěpánkovi povedlo vyhrát zápas a postoupil do druhého kola US Open. Na úvod newyorského grandslamu porazil 7:5, 6:3 a 6:1 italského hráče Potita Staraceho a v dalším zápase narazí na Australana Chrise Guccioneho, s kterým se letos utká již potřetí. Zatím mají vyrovnanou bilanci, naposledy v únoru v Memphisu vyhrál Štěpánek ve dvou setech. Pro Ivetu Benešovou turnaj ve druhém kole skončil po prohře s Běloruskou Viktorií Azarenkovou.

Článek

Štěpánek se od Wimbledonu, kde prohrál ve třetím kole pětisetovou bitvu s Rusem Michailem Južným, trápil. Hned v úvodním kole vypadl na turnajích v Torontu a Cincinnati i na olympijských hrách v Pekingu. "Jsem rád, že jsem po tak dlouhém půstu zase zažil vítězství. Ta dieta od wimbledonu byla dlouhá," řekl třicátý hráč světa Českému rozhlasu.

Zápas se Staracem zvládl výborně, ani jednou v utkání neztratil své podání. "Servíroval jsem celý zápas dobře, pustil jsem ho snad k jednomu brejkbolu. Dneska to byla moje zbraň," pochvaloval si Štěpánek.

Po vyrovnaném úvodu se Štěpánek prosadil

Úvod zápasu byl vyrovnaný, deset her si oba aktéři drželi servis. V jedenácté hře se českému daviscupovému reprezentantovi podařil brejk a vzápětí při vlastním servisu potvrdil vedení 1:0 na sety. Pak už začal mít osmadvacátý nasazený hráč navrch. Ve druhé sadě vedl rychle 3:1, ve třetí dokonce 5:0. Ani v jednom případě se Starace nezmohl na obrat.

Postupem do třetího kola může Štěpánek vyrovnat své maximum ve Flushing Meadows z roku 2003. Jeho dalším soupeřem by pak byl švýcarský favorit Roger Federer, který útočí na pátý triumf na US Open za sebou. "Beru to tak, jak to je. Jdu zápas od zápasu, jinak by to ani nemělo být," řekl Štěpánek ke svému losu.

Benešová do třetího kola neprošla

O premiérový postup do třetího kola v New Yorku marně usilovala Benešová. Pětadvacetiletá hráčka podlehla o šest let mladší soupeřce nasazené jako číslo čtrnáct 2:6 a 3:6. "Měla jsem ambice jít dál, jsem samozřejmě zklamaná," uvedla Benešová, která je v žebříčku o 36 míst za svou přemožitelkou.

První set vyhrála jasně Azarenková, ve druhé sadě měla šance i česká tenistka. "Bylo to 40:15 a mohla jsem jít do vedení 2:0. To se musí proměňovat. Takové šance jsou jedna dvě za zápas, a když se neudělají, je po zápase," konstatovala.

Azarenková vyřadila v prvním kole Kláru Zakopalovou, ale Benešová od krajanky žádné užitečné rady nedostala. "Mluvily jsme spolu jen chvilku," uvedla. "Soupeřka hrála výborně, občas se to nedalo vůbec vrátit, jakou vypálila ránu. Dobře se pohybuje, dobře servíruje," konstatovala Benešová.

Reklama