Hlavní obsah

Na US Open skončila i Vaidišová, prohrála ve druhém kole

NEW YORK

Nejlepší česká tenistka Nicole Vaidišová vypadla ve druhém kole US Open. Dvacátá nasazená hráčka nestačila na Francouzku Severine Brémondovou, které podlehla 5:7 a 3:6. Ženská dvouhra tak bude na newyorském grandslamu pokračovat bez české účasti. Mezi muži pokračují ve dvouhře jen Ivo Minář a Radek Štěpánek, Jiří Vaněk dostal výprask od Rakušana Melzera.

Článek

Vaidišová v prvním kole hladce přehrála krajanku Petru Cetkovskou a vydařil se jí i vstup do dnešního zápasu, když vedla 3:1. Pak však ztratila čtyři hry za sebou a 121. hráčka světa byla blízko zisku úvodní sady. Devatenáctiletá Vaidišová ještě vyrovnala na 5:5, jenže ve dvanácté hře znovu ztratila servis a tím i celou sadu.

Ve druhém setu devětadvacetiletá Francouzka, která loni v únoru byla ve čtvrté desítce světového žebříčku, udělala klíčový brejk v osmém gamu. Odskočila po něm do vedení 5:3 a při svém servisu dotáhla zápas do vítězného konce.

Vaidišová po čtvrtfinále Wimbledonu znovu upadla do výsledkové mizérie, která ji provázela na jaře a vyvrcholila vyřazením v 1. kole Roland Garros. Na newyorském grandslamu dopadla hůře jen při své premiérové účasti v roce 2004, kdy jako patnáctiletá vypadla hned v prvním kole. Od té doby vždy postoupila alespoň do třetího.

Vaněk utrpěl drtivou porážku od Melzera

Český tenista Jiří Vaněk se s US Open rozloučil debaklem. Rakušan Jürgen Melzer ho ve druhém kole vyprovodil bleskově z kurtu, když ho porazil 6:0 a dvakrát 6:2. V mužské dvouhře tak z českých zástupců pokračují už jen Ivo Minář a Radek Štěpánek, kteří mají zápasy druhého kola ještě před sebou.

Třicetiletý Vaněk se dlouho nemohl chytit, první game získal až po osmi prohraných hrách. Ani v dalším průběhu rakouskému soupeři nekladl odpor a stejně jako při všech předchozích účastech na grandslamech nepřekročil hranici druhého kola.

Uznal, že ho soupeř naprosto přehrál. "To byl velký fofr. Dneska to kolem mě prolétlo, ani nevím, jestli jsem byl na kurtě, nebo nebyl," komentoval průběh zápasu pro Český rozhlas.

Rakouský soupeř proti němu nastoupil s velkým sebevědomím, trápil ho nepříjemným servisem a měl po celý průběh duelu navrch. "Úplně mě zničil a vůbec jsem neměl šanci ten zápas nějak zvrátit. Nedal mi čuchnout," poznamenal.

Na kurtu se musel trápit tři sety, i když už v průběhu zápasu chtěl zmizet. "Po dvou setech už jsem chtěl být z kurtu," přiznal. Šanci na obrat v té chvíli viděl jen v možných zdravotních problémech soupeře. "Už jsem opravdu myslel jenom na to, že by si třeba mohl zvrtnout nohu."

US OPEN 2008 - výsledky českých tenistů:
ŽENY
Dvouhra - 2. kolo:
Brémondová (Fr.) - Vaidišová (ČR) 7:5, 6:3.
Čtyřhra - 1. kolo:
Hradecká, Voráčová (ČR) - Fusanová, Perryová (USA) 7:6 (7:4), 6:2.
MUŽI
Dvouhra - 2. kolo:
Melzer (Rak.) - Vaněk (ČR) 6:0, 6:2, 6:2.

Reklama