Hlavní obsah

Tenistka Coinová vyřazením Ivanovičové šokovala i samu sebe

NEW YORK

Francouzskou tenistku Julii Coinovou až do čtvrtka prakticky nikdo neznal. Pak ale 188. hráčka světa na US Open porazila světovou jedničku Anu Ivanovičovou ze Srbska a šokovala tenisový svět i samu sebe. Coinová totiž před příjezdem do New Yorku neodehrála ve dvouhře ani jeden zápas v hlavní soutěži turnaje WTA nebo grandslamu.

Článek

Po životním úspěchu jí na tiskové konferenci pořád nedocházelo, co dokázala. "Prostě si užívám tuhle chvíli. Ještě jsem si neuvědomila, že jsem porazila světovou jedničku. Ani nevím, jak dneska půjdu spát," svěřila se pětadvacetiletá Francouzka, která studuje na univerzitě ve Spojených státech amerických.

K nečekanému úspěchu jí vítězka Roland Garros pomohla vlastními minelami. "Dělala spoustu chyb z obou stran, takže jsem dostala hodně bodů zadarmo," zhodnotila Coinová utkání.

Ivanovičová uznala, že nehrála jako světová jednička, i když ji už netrápilo zranění palce, kvůli němuž přišla o olympiádu. "Je to velmi frustrující, protože vím, že mohu hrát o mnoho lépe. Kdybyste se mě teď zeptali, jestli hraju jako světová jednička, tak bych zřejmě odpověděla, že ne. Ale nemohu to brát příliš vážně, protože jsem opravdu neměla šanci trénovat," řekla dvacetiletá Srbka.

Francouzka zvažovala konec kariéry

Coinová se v kariéře několikrát marně pokoušela prokousat kvalifikací a pod vlivem neúspěchů dokonce uvažovala, že na konci sezóny skončí. "Můj zápas v kvalifikaci Wimbledonu byl prostě otřesný. Bylo to strašně o nervech, prostě hrozné," vyprávěla. Rodiče, bývalí závodní házenkáři, ji však povzbudili. "Jenom mi řekli, abych šla za svým snem."

Francouzka se dostala nejvýše na 171. místo pořadí WTA, takže se musí protloukat na turnajích okruhu ITF. A hrát na podnicích nižší kategorie není podle ní žádný med. "Je to opravdu tvrdé. Musíte si dělat všechno. Musíte si zamlouvat hotely a jezdíte i na místa, která nejsou moc hezká. Navíc je tam poměrně tvrdá konkurence, protože každý musí projít ITF než se dostane na okruh," popsala, proč není snadné proniknout do elitní stovky. Ta zajišťuje účast v hlavních soutěžích turnajů WTA i na grandslamech.

Úspěch na US Open jí dodá motivaci pokračovat v trpělivé cestě za tenisovou slávou. "Vždycky jsem byla pomalejší. Když jsem byla mladší, tak mi tak půl roku trvalo, než jsem porazila tenistku postavenou o místo výše, protože jsem si říkala, že prostě musí být lepší. Takže prostě beru věci pomalu," svěřila se.

Ivanovičová sice na US Open neobhájila loňskou osmifinálovou účast, ale při určité shodě okolností může zůstat světovou jedničkou. Z tenisového trůnu ji mohou nicméně podle propočtů sesadit srbská krajanka Jelena Jankovičová, Američanka Serena Williamsová nebo ruské tenistky Jelena Dementěvová či Dinara Safinová.

Reklama