Hlavní obsah

Davyděnko prohrál v osmifinále US Open s Lucemburčanem Mullerem

NEW YORK

Pátý nasazený Nikolaj Davyděnko prohrál v osmifinále US Open se 130. hráčem světa Gillesem Mullerem. Lucemburskému tenistovi ruský favorit v úterý podlehl 4:6, 6:4, 3:6 a 6:7 a nezopakuje semifinálovou účast z posledních dvou let.

Článek

Naopak Muller se z kvalifikace dostal až mezi posledních osm, kde se utká s obhájcem titulu Rogerem Federerem ze Švýcarska, nebo Rusem Igorem Andrejevem.

Pětadvacetiletý Lucemburčan v předchozích dvou kolech otáčel zápasy ze stavu 0:2 na sety, ale proti Davyděnkovi šel od začátku do vedení. Vyhrál úvodní sadu a ve druhé vedl už 4:1. Pak pátý hráč světa získal pět her za sebou a vyrovnal stav na 1:1 na sety, ale víc mu Muller nedovolil.

Nasázel soupeři dvacet es a po zisku třetí sady byl silnější i v koncovce té čtvrté. V tie-breaku se tenisté přetahovali o každý míč, ale Davyděnko za stavu 10:10 udělal osudnou dvojchybu a outsider mečbol na síti proměnil.

Před startem US Open přitom bylo Mullerovým grandslamovým maximem třetí kolo ve Wimbledonu 2005 a od října 2006 se nikdy ve světovém žebříčku nedostal do elitní stovky.

Jankovičová postoupila do semifinále

Druhá nasazená Jelena Jankovičová se stala druhou semifinalistkou US Open. V úterním čtvrtfinále srbská tenistka porazila 6:1 a 6:4 Rakušanku Sybille Bammerovou a v boji o první grandslamové finále v kariéře ji čeká olympijská šampionka Jelena Dementěvová. Do čtvrtfinále mužské dvouhry prošel vítěz posledních čtyř ročníků Roger Federer ze Švýcarska, který navzdory šedesáti nevynuceným chybám udolal v pěti setech Rusa Igora Andrejeva.

Jankovičová si po bezproblémovém postupu pochvalovala, že zlepšila svou hru. "Pohybuji se lépe, lépe cítím své údery. Na začátku turnaje jsem se necítila tak skvěle, protože jsem nemohla trénovat. Byla jsem zraněná na olympiádě a vlastně během většiny roku," komentovala svůj výkon třiadvacetiletá Srbka.

Naopak švýcarský přemožitel Radka Štěpánka byl spokojený s postupem, ale nikoliv s předvedeným výkonem. Federer se navzdory řadě chyb snažil utkání s Andrejevem hodnotit pozitivně. "Jsem spokojený s tím, jak jsem hrál, když jsem byl pod největším tlakem," uvedl.

Druhý nasazený hráč stále věří, že je schopen vyhrát ve Flushing Meadows popáté za sebou. "Snad můj nejlepší výkon přijde na konci turnaje. Těším se na to," poznamenal tenista, jehož dalším soupeřem bude největší překvapení mužské dvouhry Gilles Muller z Lucemburska.

US OPEN 2008:
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Muller (Luc.) - Davyděnko (5-Rus.) 6:4, 4:6, 6:3, 7:6 (12:10), Federer (2-Švýc.) - Andrejev (23-Rus.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 6:3, 3:6, 6:3, Roddick (8-USA) - Gonzalez (11-Chile) 6:2, 6:4, 6:1.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Kas, Petzschner (Něm.) 7:6 (16:14), 6:4, Robredo, Roitman (Šp./Arg.) - Lopez, Verdasco (Šp.) 6:4, 7:6 (7:5).
Ženy:
Čtyřhra - čtvrfinále:
Srebotniková, Sugijamaová (4-Slovin./Jap.) - Cibulková, Razzanová (SR/Fr.) 6:1, 4:6, 6:3, Jankovičová (2-Srb.) - Bammerová (29-Rak.) 6:1, 6:4.
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Blacková, Paes (5-Zimb./Indie) - Petrovová, Björkman (Rus./Švéd.) 6:4, 6:4, Huberová, J. Murray (USA/Brit.) - Craybasová, Butorac (USA) 6:3, 6:4.

Reklama