Hlavní obsah

Dlouhý ve finále čtyřhry, bitvu sester Williamsových vyhrála Serena

NEW YORK

Český tenista Lukáš Dlouhý si zahraje na US Open ve finále čtyřhry. Ve Flushing Meadows ve středu v semifinále se svým partnerem Leanderem Paesem z Indie porazili hladce 6:2 a 6:0 argentinský pár Maximo Gonzalez, Juan Monaco. Utkání trvalo pouze 40 minut.

Článek

Dlouhý tak minimálně zopakuje svůj největší úspěch dosavadní kariéry. Právě loni se v New Yorku rovněž probojoval až do finále, s tehdejším partnerem Pavlem Víznerem nestačili na pár Aspelin, Knowle.

Ve finálovém duelu Dlouhý s Paesem narazí na domácí dvojčata Mika a Boba Bryanovy, kteří přehráli španělsko-argentinskou dvojici Tommy Robredo, Sergio Roitman.

Bitvu sester Williamsových vyhrála Serena

Serena Williamsová vyhrála ve čtvrtfinále US Open sourozeneckou bitvu s Venus Wiliamsovou. Vítězka newyorského grandslamu z let 1999 a 2002 zvítězila dvakrát 7:6 a oplatila starší sestře porážku z červencového wimbledonského finále. Serena ve vyrovnaném čtvrtfinále zabojovala především ve druhé sadě. Ve zkrácené hře prohrávala už 2:5 a celkem odvracela osm setbolů, ale nakonec vyhrála tie-break 9:7. Americká tenistka, která se v semifinále utká s Ruskou Dinarou Safinovou, tak zároveň udržela šanci na získání postu světové jedničky.

Nejlepší světovou hráčkou se může stát i Safinová. Šestá nasazená hráčka si v New Yorku poradila s Italkou Flavií Pennettaovou ve dvou setech 6:2 a 6:3. Dvaadvacetiletá Ruska došla nejdále ve Flushing Meadows před dvěma lety, kdy skončila ve čtvrtfinále. Letos ale zažívá nejlepší sezónu, ověnčenou finálovými účastmi na Roland Garros a na olympijských hrách v Pekingu. Na velký turnajový titul ale stále čeká.

Murray poprvé v semifinále na grandslamu

Poprvé si grandslamové semifinále zahraje britský tenista Andy Murray. Šestý nasazený ve čtvrtfinále mužské dvouhry porazil devatenáctiletého Argentince Juana Martina del Potra 7:6, 7:6, 4:6 a 7:5 v semifinále narazí na světovou jedničku Rafaela Nadala ze Španělska, který vyřadil Američana Mardyho Fishe po setech 3:6, 6:1, 6:4 a 6:2.

Del Potro před středečním duelem vyhrál třiadvacet zápasů za sebou, ale proti Murraymu jeho vítězná série po boji skončila. Během čtyřhodinového zápasu přitom v konečném součtu nasbíral jen o pět fiftýnů méně než jeho soupeř, ale koncovky setů patřily zkušenějšímu Britovi.

Federer ukončil cestu největšího překvapení US Open

Až bývalý světový hráč číslo jedna Roger Fededer ukončil cestu Gillese Simona pavoukem US Open. Překvapivý čtvrtfinalista z Lucemburska tentokrát svého soupeře neudolal dělovým servisem a prohrál po setech 6:7, 4:6 a 6:7.

Federer si tak zahraje poosmnácté za sebou semifinále grandslamu, kde bude čekat na vítěze nočního zápasu mezi Novakem Djokovičem a Andym Roddickem. Druhou dvojici tvoří světová jednička Rafael Nadal a Andy Murray.

V duelu proti Mullerovi dokázal švýcarský tenista vytěžit z minima maximum. Stačilo mu jedinkrát prorazit soupeřův servis a zároveň nedělat chyby při vlastním. Úvodní set se tak rozhodoval až v tie-breaku, kde Federer proměnil po několika neúspěších za stavu 6:5 až sedmý setbol.

Ve druhém setu si počkal na zaváhání soupeře v devátém gamu a prvním proměněným brejkem si zajistil vedení 2:0. Také třetí set došel v poklidném tempu až do tie-breaku, kde se Švýcar dokázal čtyřmi vyhranými míči dostat z nepříznivého stavu 3:5 k celkovému vítězství.

US OPEN 2008
Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
A. Murray (6-Brit.) - Del Potro (17-Arg.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:1), 4:6, 7:5, Nadal (1-Šp.) - Fish (USA) 3:6, 6:1, 6:4, 6:2, Federer (2-Švýc.) - Muller (Luc.) 7:6 (7:5), 6:4, 7:6 (7:5).
Muži, čtyřhra - semifinále:
Dlouhý, Paes (7-ČR/Ind.) - M. Gonzalez, Monaco (Arg.) 6:2, 6:0, B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Robredo, Roitman (Šp./Arg.) 6:2, 6:1.
Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:
Safinová (6-Rus.) - Pennettaová (16-It.) 6:2, 6:3, S. Williamsová (4-USA) - V. Williamsová (7-USA) 7:6 (8:6), 7:6 (9:7).
Ženy, čtyřhra - čtvrtfinále:
Medinaová, Ruanová (5-Šp.) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (USA) 2:6, 6:3, 7:6 (7:2), Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Jen C', Čeng Ťie (8-Čína) 6:4, 6:3.

Reklama

Související témata: