Hlavní obsah

Federer je na US Open ve finále, program narušuje déšť

NEW YORK/PRAHA

Prvním finalistou mužské dvouhry na tenisovém US Open, posledním Grand Slamu sezóny, se stal Švýcar Roger Federer. Nasazená dvojka si v repríze loňského finále poradila se Srbem Novakem Djokovičem po setech 6:3, 5:7, 7:5 a 6:2. Ve finále se Federer utká s lepším z dvojice Rafael Nadal - Andy Murray. Utkání se bude kvůli dešti dohrávat v neděli. Pokud Federer ve finále uspěje, získá již svůj tŕináctý grandslamový titul v kariéře.

Článek

Klíčovým momentem úvodní sady byla čtvrtá hra, do které servíroval Djokovič. Rogeru Federerovi se podařilo využít hned první brejkbol a odskočil svému soupeři o dva gamy. Po zbytek prvního setu si již oba tenisté svůj servis udrželi, švýcarský elegán tak za čtyřiadvacet minut triumfoval v poměru 6:3.

Podobný scénář pouze v obráceném gardu nabídl i druhý set. Ve čtvrté hře získal Srb při Federerově servisu své premiérové dva brejkboly v zápase a stejně jako Švýcar proměnil hned ten první. Federer se ale v sedmé hře vrátil do hry, když se mu podařilo vzít soupeři podruhé v zápase podání. Přesto ale srbský tenista nakonec druhou sadu zvládl, když zvítězil 7:5.

Federer využil hned první mečbol

Bývalou dlouhodobou světovou jedničku ale ztráta druhého setu nevykolejila. V třetím dějstvím si trpělivou hrou došel pro výhru 7:5 a ujal se tak vedení 2:1 na sety. Na Djokovičovi byly navíc s přibývajícím časem znát určité zdravotní problémy, které srbského hráče zejména ve čtvrté sadě limitovaly. Federerova převaha byla čím dál, tím víc patrnější. Švýcar využil hned svůj první ze tří mečbolů a stal se prvním finalistou letošního US Open.

Murray vede nad Nadalem 2:0 na sety, zápas přerušil déšť

Druhé semifinále mezi nasazenou jedničkou Španělem Rafaelem Nadalem a Britem Andy Murrayem mělo překvapivý začátek. Oproti předpokladům do něj lépe vstoupil šestý nasazený Brit, který Nadalovi sebral hned jeho druhé podání. Podobný kousek se mu navíc podařilo ještě jednou zopakovat a úvodní sadu tak vyhrál přesvědčivě 6:2.

Kdo čekal, že v druhém setu Nadal přidá a začne na kurtu dominovat, byl překvapen. Britský mladík si neochvějně držel své podání, Nadal neměl ani jednu příležitost na jeho prolomení. Sada tak dospěla až do tie-breaku, kde byl nakonec šťastnější Murray a ujal se vedení 2:0 na sety.

Do třetí sady vstoupila lépe světová jednička Nadal, který sebral svému soupeři podání. Za stavu 3:2 pro Španěla byl ale zápas kvůli tropické bouři Hanna přerušen. Po zhruba hodinové pauze pořadatelé rozhodli, že zbytek zápasu se bude dohrávat až v neděli. Předběžně bylo pokračování zápasu stanoveno na jedenáctou hodinu večerní středoevropského času.

Finále žen až v neděli, mužské nejspíš v pondělí

Ve Flushing Meadows se tak kvůli nepřízni počasí neodehraje z noci na neděli ani finále dámské dvouhry mezi Srbkou Jankovičovou a Američankou Serenou Williamsovou. Vůbec poprvé od roku 1974 se tak finále dvouhry žen uskuteční až v neděli. Zápas by měl podle nového plánu začít ve 21 hodin místního času, tedy v pondělí ve 3 hodiny ráno času středoevropského. Velice pravděpodobné navíc je i to, že mužská dvouhra pozná svého vítěze až v pondělí, nikoliv v neděli.

Úvodní semifinále mužské dvouhry začalo v New Yorku kvůli hrozbě tropické bouře Hanna netradičně již v jedenáct hodin dopoledne místního času. Pořadatelé totiž v pozdějších hodinách očekávali silný vítr a přívalový déšť.

I proto začalo druhé semifinále mezi Španělem Nadalem a Britem Murrayem ještě před skončením toho prvního, pořadatelé zápas nasadili na dvorec Louise Armstronga.

<tbody><tr class="invert"><td>US Open: </td></tr><tr class="highlight"><td>Muži - semifinále </td></tr><tr><td>Federer (2-Švýc.) - Djokovič (3-Srb.) 6:3, 5:7, 7:5,  6:2, Nadal (1-Šp.) - Murray (6-VB.) 2:6, 6:7, 3:2 přerušeno pro déšť.</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori