Hlavní obsah

Berdych má svůj první letošní titul, v Tokiu zdolal ve finále del Potra

TOKIO

Tenista Tomáš Berdych vyhrál turnaj v Tokiu a získal první letošní titul. Český daviscupový reprezentant porazil v nedělním finále Argentince Juana Martina del Potra 6:1, 6:4 a na turnaji okruhu ATP triumfoval počtvrté v kariéře. Finálový zápas měl až nečekaně jednoznačný průběh, Berdych se na kurtu zdržel jen necelých osmasedmdesát minut.

Článek

Aktuálně 27. tenista světa Berdych nedělním vítězstvím potvrdil svou výbornou formu na asijském turné. Minulý týden v Bangkoku podlehl až v semifinále třetímu hráči světového žebříčku Novaku Djokovičovi ze Srbska.

V tokijském semifinále Berdych v sobotu vyřadil bývalou světovou jedničku Andyho Roddicka ze Spojených států amerických a ve finále si hladce poradil i s objevem letošního léta Del Potrem. Berdych tak obdržel prémii 135 000 dolarů.

Berdych se mohl opěít o svůj servis

Dvacetiletý Argentinec v této sezóně získal čtyři tituly a navíc pomohl své zemi k postupu do finále Davisova poháru. Bezmála dvoumetrový Jihoameričan prohrál od Wimbledonu až do neděle pouze jednou, ve čtvrtfinále US Open, nyní si připsal druhou porážku z 31 zápasů. Berdychovi pomohly k triumfu tři z osmi využitých brejkbolů a suverenita při vlastním podání, kterou dokumentovalo i jedenáct es.

Pouze dvaadvacetiminutový první set byl jednoznačnou záležitostí českého tenisty. Na počátku druhé sady získal Berdych další brejk a dostal se do vedení 2:1. Všechny tři Del Potrovy šance na vyrovnání pak odvrátil. "Na téhle úrovni bývají zápasy hodně těsné a vyrovnané, proto je důležité hrát bez výkyvů. Mně se to po celý týden dařilo, získat titul je skvělé," řekl po utkání.

Del Potro nebyl při finále v nejlepší kondici, v úvodní sadě si podle agentury AP vyžádal pauzu a léky na podrážděný žaludek. "Po prvním setu jsem začal hrát trochu lépe, ale to už bylo pozdě. S tím zápasem jsem už neměl šanci něco udělat," posteskl si Argentinec, který by se měl v pondělním novém vydání žebříčku ATP objevit na deváté pozici, nejvýš v kariéře.

Berdych: Každý mohl vidět, že del Potro měl problémy

"Každý mohl vidět, že měl problémy. Kdyby byl zdravý, mohlo to vypadat úplně jinak, ale dařilo se mi na podání a všechno pak do sebe zapadlo," dodal český tenista.

Ten si navíc udržel teoretickou šanci na premiérovou účast na závěrečném podniku sezóny, Turnaji mistrů v Šanghaji. Tam se kvalifikuje prvních osm hráčů letošního žebříčku a Berdych nyní na osmého Jamese Blakea ztrácí 133 bodů.

Berdych letos marně bojoval o titul v červenci na antukovém turnaji v Bastadu, kde podlehl Španělu Tommymu Robredovi. Předchozí prvenství slavil třiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí loni v Halle, předtím vyhrál turnaje v Palermu a Masters v Paříži.

Mezi ženami slaví Dánka Wozniacká

V ženské části tokijského turnaje s dotací 175 000 dolarů zvítězila nejvýše nasazená osmnáctiletá Dánka Caroline Wozniacká. Ve finále ve třech setech zdolala turnajovou pětku Kaiu Kanepiovou z Estonska a navázala na své letní tituly ze Stockholmu a New Havenu.

Cirsteaová získala v Taškentu první titul

Osmnáctiletá rumunská tenistka Sorana Cirsteaová vyhrála poprvé v kariéře turnaj WTA. Ve finále v Taškentu v neděli porazila o rok starší Němku Sabine Lisickou 2:6, 6:4 a 7:6. Cirsteaová si o titul zahrála podruhé, loni v Budapešti nestačila na Gisele Dulkovou. Za vítězství inkasovala prémii 23 tisíc dolarů.

Lisická, která v semifinále vyřadila čínskou turnajovou jedničku Pcheng Šuaj, nastoupila ke svému prvnímu finále na okruhu WTA. Jejím dosavadním nejlepším výsledkem byla letošní účast v semifinále v Cincinnati.

Ve Stuttgartu triumfovala Jankovičová 

Srbská tenistka Jelena Jankovičová oslavila návrat na první místo světového žebříčku triumfem na turnaji ve Stuttgartu. Ve finále v neděli porazila Naděždu Petrovovou z Ruska 6:4 a 6:3 a může se těšit buď na finanční prémii 100 000 dolarů nebo luxusní vůz Porsche 911.

Jankovičová, které návrat do čela světového žebříčku zajistilo vyřazení Američanky Sereny Williamsové ve 2. kole, získala třetí letošní titul. Srbská tenistka si nyní může vybrat, zda si ze Stuttgartu odveze finanční odměnu nebo porsche. "Jsem znovu světovou jedničkou, vyhrála jsem dva turnaje za dva týdny, opravdu se mi teď daří," připomněla Jankovičová nedávné vítězství v Pekingu.

"Jsem na sebe pyšná. Hraju sebevědomě a předváděla jsem tady opravdu dobrý tenis," řekla Jankovičová. "Každý den cítím, že jsem lepší a lepší. Jsem sice unavená, ale ne psychicky. Naopak jsem hladová a chci být světovou jedničkou i na konci roku," dodala. Petrovová nedokázala zopakovat výkon z roku 2006, kdy ve Stuttgartu vyhrála.

Ve čtyřhře se Květě Peschkeová s Rennae Stubbsovou nepodařilo obhájit loňský titul. Ve finále nejvýše nasazený česko-australský pár nestačil na dvojici Anna-Lena Grönefeldová a Patty Schnyderová, které podlehla po setech 2:6 a 4:6.

Štěpánkův přemožitel Tursunov vyhrál turnaj v Metách

Ruský tenista Dmitrij Tursunov získal na turnaji v Metách svůj druhý letošní titul na okruhu ATP. Semifinálový přemožitel Radka Štěpánka zdolal v nedělním finále za dvě a půl hodiny domácího Paula-Henriho Mathieua.

Pětadvacetiletý Tursunov vyhrál 7:6, 1:6, 6:4 a připsal si pátý triumf v kariéře. Dramatický první set získal Rus v tie-breaku 8:6, když předtím odvrátil tři soupeřovy setboly. Po ztrátě koncentrace v druhé sadě přišel v pátém gamu třetího setu rozhodující brejk, na který už Mathieu nedokázal zareagovat.

Moskevský rodák Tursunov, jenž od svých 12 let žije v Kalifornii, si vysloužil šek na 59 100 eur z celkové dotace 370 tisíc.

TOKIO:
Muži:
Dvouhra - finále:
Berdych (9-ČR) - Del Potro (5-Arg.) 6:1, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Južnyj, Zverev (Rus./Něm.) - Dlouhý, Paes (1-ČR/Ind.) 6:3, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - finále:
Wozniacká (1-Dán.) - Kanepiová (5-Est.) 6:2, 3:6, 6:1.
TAŠKENT:
Dvouhra - finále:
Cirsteaová (3-Rum.) - Lisická (4-Něm.) 2:6, 6:4, 7:6 (7:4).
STUTTGART:
Dvouhra - finále:
Jankovičová (2-Srb.) - Petrovová (Rus.) 6:4 a 6:3.
Čtyřhra - finále:
Grönefeldová, Schnyderová (Něm./Švýc.) - Peschkeová, Stubbsová (1-ČR/Austr.) 6:2, 6:4.
METY:
Dvouhra - finále:
Tursunov (5-Rus.) - Mathieu (4-Fr.) 7:6 (8:6), 1:6, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Clément, Llodra (2-Fr.) - Fyrstenberg, Matkowski (1-Pol.) 5:7, 6:3, 10:8.

Reklama

Související témata: