Hlavní obsah

Tenistkám se nelíbí nový kalendář WTA a hrozí bojkotem turnajů

MOSKVA

Tenistkám se nelíbí změny, která vedení ženského okruhu WTA plánuje pro novou sezónu. Podle třetí hráčky světového žebříčku Dinary Safinové jsou dokonce připraveny nový kalendář bojkotovat.

Článek

"Říkají, že nejlepší tenistky se budou muset zúčastnit předem stanovených turnajů, zatímco ty s horším postavením v žebříčku budou moci hrát, kde budou chtít. To přece nemá logiku," citovala Safinovou agentura AP. "Co když si bude celá špička chtít zahrát na stejném turnaji? Co bude WTA dělat? Jestli nebudou poslouchat naše výtky, klidně budeme novou tour bojkotovat," dodala.

Podle nových pravidel bude v příštím roce v kalendáři celkem 26 turnajů první a druhé kategorie. Z nich bude vybráno dvacet do tzv. kategorie Premiere, z nichž se hráčky budou muset zúčastnit minimálně poloviny.

Na čtyřech nejprestižnějších akcích v Indian Wells, Miami, Madridu a Pekingu se bude hrát o dotace čtyři milióny dolarů a budou povinné pro všechny tenistky, které splní podmínky pro účast. Pod nimi budou turnaje s dvoumiliónovou dotací v Dubaji, Kanadě, Římě, Cincinnati a Tokiu, které musí nejlepší tenistky absolvovat minimálně čtyři.

S novým kalendářem nesouhlasí ani Kuzněcovová

WTA navíc určila, že minimálně sedm tenistek z elitní desítky musí na každém z těchto turnajů být. Posledními akcemi hráček v kalendáři pak budou jeden či dva "malé" turnaje s dotací 700 000 dolarů.

"Pravidla jsou divná a je v nich hodně šedých míst. Nikdo třeba pořádně neví, kde můžete a nemůžete hrát," řekla Safinová. Ke kritice se přidala i její krajanka Světlana Kuzněcovová. "Řekli mi, že na menších turnajích - jako je ten v Moskvě - budou moci být jen dvě hráčky z první desítky. Takže když se sem rozhodne přijet Jelena (Jankovičová) a Venus (Williamsová), tak se doma nepředstaví ani jedna Ruska? To je přece nesmysl. Vždyť nás je teď v nejlepší desítce pět," řekla Kuzněcovová.

Reklama