Hlavní obsah

Hrobaři českých nadějí v kvalifikaci US Open

PRAHA/NEW YORK

Dva tenisté slavící vítězství na straně jedné a pět zklamaných na straně druhé. Tak by se dala shrnout kvalifikace na poslední grandslam roku US Open. Těmi šťastnými tenisty jsou Jihoafričan Wesley Moodie, který vyřadil Čermáka a Hájka, a Chorvat Roko Karanušič, kterému podlehli Vaněk, Zíb s nakonec i Tomáš Berdych.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

Čtyřiadvacetiletý Jihoafričan Moodie zazářil při své grandslamové premiéře na letošním Wimbledonu. Moodieho tažení na anglické trávě zastavil až ve třetím kole Francouz Sebastien Grosjean. Porážku mu však vzápětí vrátil. Na nedávném turnaji série Masters desátého nasazeného Grosjeana přehrál hned v prvním kole 6:3, 6:7 (7:9) a 6:3. "Získal jsem sebedůvěru," řekl po vyhraném duelu Moodie. "Ukázalo se, že dokážu soupeřit s tenisovou špičkou," dodal spokojený tenista figurující na 97. místě žebříčku ATP.

V letošní kvalifikaci na US Open si na tomto hráči vylámali zuby František Čermák v prvním kole a Jan Hájek v kole druhém. V obou případech musel Moodie s českými tenisty bojovat ve třech setech. Zatímco duel s Čermákem byl pro jedničku kvalifikace vcelku snadnou kořistí, Hájek svou kůži neprodal tak lehce a Jihoafričana na kurtu zdržel dvě hodiny a čtyřicet minut. Nakonec však prohrál i Hájek, když mu Moodie naservíroval 31 es.

V cestě do hlavního turnaje nezastavil Moodieho ani domácí Zack Fleishman. Jihoafričan vyhrál 6:3 a 7:5. Posila jihoafrického Davic cupového týmu tak může ve Flushing Meadows pouze překvapit a jakýkoliv výsledek bude úspěchem. Na US Open bude hrát totiž poprvé.

Choravata Karanušiče nezastavil ani Berdych

Dalším osudovým hráčem se pro české tenisty stal 21letý Chorvat Roko Karanušič. V prvním kole mu podlehl třiadvacátý nasazený kvalifikant Jiří Vaněk. Brány do třetího kola pak Chorvatovi nezavřel ani Tomaš Zíb. V posledním kvalifikačním kole pak proti "hrobařovi" českých nadějí nastoupil devátý nasazený Tomaš Berdych. Ten nadějnému chorvatskému tenistovi v prvním setu nedal šanci a za dvacet minu slavil vítězství. V dalších dvou dějstvích však už Karunišičovi nedokázal vzdorovat a prohrál. I přes prohru se však probojoval do hlavního turnaje.

Karanušič, aktuálně 222. hráč světa, letos hrál jediný turnaj ATP v Umagu. V prvním kole jej však vyřadil Švýcar Stanislav Wawrinka dvakrát 6:4. Chorvat si tak v kvalifikaci newyorského grandslamového turnaje vylepšil bilanci na 2 výhry ku jedné prohře. Čeští tenisté mají s tímto hráčem zkušenosti z challengerů.

Dvakrát proti sobě stáli s Berdychem a pokaždé se z výhry radoval český tenista. Naposledy se setkali na počátku srpna, kdy Berdych Chorvata zastavil na cestě do finále Challengeru v rakouském Štýrském Hradci. Naopak smutnou zkušenost si z duelu s Karanušičem odnesl z antukového Challengeru v Bělehradě Tomáš Zíb, který ve druhém kole Chorvatovi podlehl dvakrát 5:7.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články